Державні облігації

Індикатив ринкових умов

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 05.07.2022 р. Учора Міністерство фінансів залучило до бюджету всього 128 млн грн, задовольнивши менше 5% отриманого попиту із загального обсягу заявок на 2.9 млрд грн.

Власне, це був перший аукціон після підвищення облікової ставки, який дав Міністерству фінансів розуміння тих рівнів відсоткових ставок, які були б бажаними для банків та інших інвесторів, і відповідно перспективи обсягу, що може бути залучений. На жаль, результати, що опубліковані, не дають можливості оцінити діапазон ставок у заявках, які були відхилені, а лише максимальний рівень, що був поданий на аукціон.

Так, за новим тримісячним випуском ОВДП попит сягнув 2.3 млрд грн, але лише 84 млн грн заявок було зі ставкою 9.5% чи неконкурентними. А сім заявок, ставки у яких були вищими ніж 9.5% і сягали 23.5% на майже 2.2 млрд грн попиту, було відхилено.

За піврічними паперами попит перевищив 0.6 млрд грн, але було розміщено лише 14.4 млн грн облігацій за ставкою 10%. А от три заявки зі ставками вже до 22% на суму 600 млн грн були відхилені.

За річними облігаціями, які Міністерство повернуло після двомісячної перерви, максимальна ставка в попиті була ще нижчою. Найбільша ставка в заявках була 20%, але й попит уже був менший, ніж на облігації з коротшими термінами обігу. Всього заявок було отримано на 41 млн грн, з яких задоволено 36 млн грн попиту за звичним рівнем 11%.

Єдиний випуск ОВДП, який продемонстрував повний діапазон бажаних ставок, - це дворічні облігації, що пропонувалися вперше від повномасштабного вторгнення. Інвестори хотіли отримати ставку купону на рівні 15-18%, що вже значно менше, ніж бажаний рівень за тримісячними паперами. Але попит був найменшим, всього 5.2 млн грн. Тому й рішення міністерства було не розміщувати ці папери взагалі.

Отже, учасники аукціону наразі надали Мінфіну діапазон бажаних ставок, а всьому ринку максимальний рівень для кривої дохідності за ОВДП на первинному ринку. За короткими паперами ринок бажає ставки не вище 23.5%, або на 150 б.п. нижче облікової ставки НБУ і лише на 50 б.п. вище за ставку депозитних сертифікатів. І чим довший термін обігу облігацій, ринок бачить все нижчі ставки: 22% за піврічними, 20% за річними і 15-18% за дворічними. Це свідчить про очікування ринку на досить швидкий перехід НБУ до зниження облікової ставки вже приблизно через пів року. А також, що наступного тижня є шанс побачити вже трошки інші ставки за ОВДП на первинному ринку.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень