Державні облігації

Зміна гривневих інструментів

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 31.05.2022 р. Учора Міністерство фінансів залучило всього 3.1 млрд грн до бюджету, що вчетверо менше, ніж тижнем раніше. Але це не дивно, адже сьогодні погашень не відбуватиметься, тож інвестори не здійснювали реінвестування отриманих коштів.

Із відомих ринку облігацій учора розміщувалося три випуски ОВДП, а ще два були новими. Так, із відомих ринку пропонувалися двомісячні та півторарічні гривневі облігації, а також 11-місячні облігації в доларах США. Хоча це не посприяло особливій активності інвесторів: двомісячних паперів придбали на 351 млн грн, півторарічних облігацій всього на 60 млн грн, а валютних ОВДП лише на $15.8 млн.

А от на відміну від попередніх розміщень, коли нові інструменти не дуже цікавили інвесторів, новий випуск піврічних облігацій із погашенням уже на початку наступного року отримав учора найбільший попит. Загалом попит склав 1.8 млрд грн, а бюджет отримав майже 1.7 млрд грн.

Окремо вчора було розміщено ще двомісячні ОВДП, які не віднесено до категорії військових, тобто за поточних регулювань вони не можуть бути продані на вторинному ринку. Розміщено їх на тих же умовах, що й військові, за ставкою 9.5% річних, на суму 550 млн грн за номіналом. Таке рішення могло бути кроком Мінфіну назустріч тим інвесторам, що не можуть інвестувати у військові папери, але бажають придбати нові українські облігації.

Тож хоч обсяг запозичень скоротився, загальна тенденція щодо структури інструментів і розподілу попиту сприяє покращенню очікувань, що з додаванням невійськових облігацій коло інвесторів може розширитися. Зокрема такими ОВДП можуть зацікавитися й нерезиденти, що за попередні декілька тижнів ОВДП не купували, адже розміщувалися лише військові облігації.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень