Державні облігації

Рівномірний розподіл попиту

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 17.05.2022 р. Учора Міністерство фінансів залучило до бюджету майже 7.5 млрд грн за допомогою гривневих облігацій, що більше ніж на 50% за запозичення, здійснені минулого тижня.

Попит на аукціоні розподілився майже рівномірно між короткими дисконтними облігаціями з погашенням цього року й новим півторарічним випуском ОВДП. А саме 3.7 млрд грн та 3.8 млрд грн відповідно за номінальною вартістю.

Найменший і майже аналогічний минулому тижню був попит на тримісячні папери, 1.3 млрд грн, а от за піврічними облігаціями інтерес трошки знизився, з 3.5 млрд грн минулого тижня до 2.4 млрд грн учора.

А от півторарічні ОВДП цілком очікувано отримали найбільший попит. Після загального обсягу заявок у сумі 87 млн грн минулого вівторка, учора попит зріс більше ніж у 44 рази, найімовірніше, за рахунок тих інвесторів, що вирішили диференціювати допомогу державі у воєнний час, купуючи й облігації з довшим терміном обігу.

Загальний обсяг залучених у травні коштів уже перевищив 19 млрд грн і, якщо рівень попиту збережеться на близькому до вчорашнього рівні, можна очікувати, що рівень внутрішнього фінансування бюджету залишатиметься стабільно біля 30 млрд грн на місяць.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень