Державні облігації

Активне поповнення бюджету триває

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 03.05.2022 р. Міністерство фінансів залучило вчора ще понад 7 млрд грн за допомогою військових ОВДП, переважно за рахунок гривневих облігацій. Але попит на валютні ОВДП теж зберігається.

Найбільший попит учора був на 14-місячні папери на суму понад 4 млрд грн за номінальною вартістю й приніс бюджету майже 4.2 млрд грн, тобто майже 60% усіх залучених коштів. Ще 0.8 та 0.6 млрд грн бюджет отримав від тримісячних та піврічних інструментів.

Тобто наразі вітчизняних інвесторів найбільше приваблюють найдовші з військових ОВДП зі ставкою 11% річних, на відміну від коротших термінів обігу, що пропонують дохідність 9.5% та 10% річних.

Загалом гривневі ОВДП принесли бюджету 5.6 млрд грн, що покриває потреби держави у виплаті доходу за гривневими ОВДП сьогодні, а також компенсує частину видатків за ОВДП, здійснених раніше цього року.

Не оминули інвестори й валютні ОВДП. Після часткового рефінансування погашень два тижні тому валютна ліквідність на ринку зберігається й знову поступово абсорбується Міністерством фінансів для покриття критичних бюджетних видатків у період воєнного стану. Вчора було залучено ще $50 млн на додачу до $82 млн, залучених два тижні тому, що разом уже складає майже третину від виплачених у квітні коштів у доларах США.

Тож внутрішнє фінансування залишається на звичному рівні, загалом у середньому біля 6.5 млрд грн на тиждень. Це, звісно, не покриває потреби держави в фінансуванні дефіциту бюджету в період воєнного стану, але дозволяє очікувати, що принаймні гривневі погашення можуть бути рефінансовані завдяки активності банків та інших вітчизняних інвесторів.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень