Державні облігації

Менші позики перед погашенням

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 19.04.2022 р. Сьогодні на первинному аукціоні Міністерство фінансів розміщувало всі можливі варіанти військових облігацій, але змогло залучити всього 3.6 млрд грн.

Гривневі облігації принесли бюджету всього 156 млн грн, найімовірніше через брак вільної ліквідності й заповнені ліміти в банків. Адже велика кількість заявок на ці облігації може означати, що первинні дилери купували облігації переважно для своїх клієнтів.

Високу активність інвесторів зібрали ОВДП у доларах США, що отримали 49 заявок і принесли бюджету понад $80 млн або майже 2.4 млрд грн за поточним курсом. За цими ОВДП може бути ситуація, аналогічна до розміщення облігацій у євро два тижні тому, коли на аукціон був заявлений чималий відкладений попит, адже минулого тижня було погашено понад $400 млн валютних ОВДП у доларах США.

Не оминули інвестори й облігації в євро. Тут було всього 7 заявок, але на 33 млн євро.

Тож загалом в умовах малих обсягів попиту на гривневі ОВДП бюджет отримав цілком пристойний обсяг коштів і матиме шанс залучити більше вже наступного вівторка, коли з бюджету буде виплачено понад 17 млрд грн тільки погашень, а всього більше 20 млрд грн з урахуванням купонних виплат.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень