Державні облігації

Мізерний попит на ОВДП

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 15.02.2022 р. Міністерство фінансів розміщувало учора тільки два випуски облігацій та залучило всього 66 млн грн. Попит був трошки більшим, але емітент не наважився підвищувати ставку за 11-місячним випуском.

За 5-місячними ОВДП увесь попит був за ставкою 11.6%, що на 10 б.п. вище, ніж на початку місяця. Це принесло бюджету 55 млн грн. А 11-місячні облігації отримали заявки зі ставками від 11.93% до 12.1%, але Мінфін вирішив, що підвищувати ставку заради 5 млн грн не варто, тож зберіг і ставку відсікання, і середньозважену на рівні минулого тижня, себто 12% та 11.93% відповідно.

Решту запланованих до розміщення на учора випусків облігацій Міністерство фінансів вирішило навіть не оголошувати. Вочевидь, попиту на них не було, а той що міг бути заявлений, міг бути занадто дорогим у сьогоднішніх умовах.

Схоже, що доходів бюджету наразі достатньо, щоби виконувати поточні бюджетні видатки -- у тому числі і за виплатами за державним боргом. А ситуація на ринках, спричинена новинами про можливе вторгнення Російської федерації вже найближчим часом, активності інвесторів не сприяє. Тому подальші запозичення можуть теж бути невеликими -- аж до загального заспокоєння ситуації поблизу кордонів України.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень