Державні облігації

Запозичення мінімально збільшилися

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 08.02.2022 р. Загальний обсяг залучених учора коштів зріс до 2.1 млрд грн, але знову потребував неординарних рішень від Міністерства фінансів.

Найбільше коштів вдалося залучити через тримісячні облігації, що зібрали попит на суму 1.7 млрд грн за номіналом у 28 заявках і принесли бюджету 1.6 млрд грн. Ставки в попиті були переважно на рівні 11.5%, як і два тижні тому, тож змін у ставках відсікання та середньозваженій не відбулося.

А от учора, після двох невдалих розміщень річних паперів, попит на них був більш різноманітний і емітент погодився підвищити ставку відсікання на 10 б.п. до 12% та задовольнити більшість заявок, але на дуже невеликий обсяг. Із 322 млн грн попиту дві заявки на 300 млн грн були відхилені, адже потребували підвищення ставки відсікання до 12.49%.

Такий же рівень – 12% – Міністерство встановило і за 15-місячними ОВДП, задовольнивши весь попит на трохи більше ніж 20 млн грн.

За рештою гривневих інструментів ставки не змінилися, адже на дворічні облігації попит був за тим же рівнем ставок, що і раніше, а за більш тривалими термінами обігу - конкурентних заявок не було взагалі. Тому знову емітенту довелося скористатися правом задовольняти неконкурентні заявки і, звісно, за тим же рівнем ставок, що і раніше.

А от попит на валютні ОВДП залишається невеликим. Хоча проти минулого тижня він зріс майже утричі, але склав лише $12 млн. У порівнянні зі здійсненими минулого тижня виплатами у доларах США це навіть не компенсувало бюджету витрати на сплату доходу.

Тож хоч обсяг залучень і збільшився, але це зростання не дозволяє навіть рефінансувати здійснені з початку року погашення. І наразі державі не варто розраховувати на великі залучення за поточними ставками, а залучати більшу частину запропонованих коштів, поступово підвищуючи ставки і цим збільшуючи привабливість первинних розміщень.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень