Державні облігації

Запозичення на дворічних мінімумах

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 01.02.2022 р. Учора первинний аукціон ОВДП встановив новий антирекорд за більш ніж два роки. Навіть у першу хвилю пандемії COVID-19 бюджет позичав загалом більші за вчорашні обсяги коштів. А менші обсяги запозичень були ще аж у січні та жовтні 2019 року.

Попит був незначним на всі запропоновані облігації: як гривневі, так і валютні, -- та загалом склав лише 238 млн грн. Хоча за усіма гривневими ОВДП заявки стартували з вищих рівнів ставок у порівнянні з тими, що розміщувалися раніше у січні.

Так, за 5-місячними паперами попит був найбільшим і одностайним – на 71 млн грн за номінальною вартістю і зі ставками на рівні 11.5%. Це на 50 б.п. вище, ніж за тиждень до перегляду облікової ставки, тож він і був задоволений повністю.

Мінімальна ставка у заявках на дворічні облігації була на рівні 13% і лише на 5 б.п. вища, ніж два тижні тому. І лише одна заявка учора була з вищим рівнем ставки, піднявшись до позначки, яка минулого тижня була мінімальним рівнем – 13.45%. Але ця заявка була відхилена.

Не погодився емітент і зі ставкою 12.4% за річними та півторарічними паперами, тим паче що обсяг попиту був ще меншим, ніж за дворічними ОВДП.

Не виправили ситуацію також і валютні облігації і, на відміну від великих показників аукціону два тижні тому, вони принесли бюджету лише $4.6 млн. Держава все ще намагається розміщувати валютні папери за ставками нижче 4%, тоді як пік ослаблення курсу гривні цього року вже може бути позаду.

Тому попри погашення сьогодні 11 млрд грн та завтра $367 млн, бюджет не зміг залучити більш-менш пристойний обсяг коштів. Так, валютні кошти можуть бути використані вже аж на наступний аукціон, а от гривневі погашення відразу ж розійдуться на рахунки інвесторів, серед яких не виключено, що і нерезиденти.

Але в умовах нестабільної ситуації з можливою військовою ескалацією з боку Російської федерації і очікувань ринком подальшого підвищення ставок -- цілком нормально, що інвестори не поспішають надавати державі нові позики на старих умовах.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень