Державні облігації

Обережне підвищення ставок

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 25.01.2022 р. Першою реакцією ринку на підвищення облікової ставки НБУ минулого тижня стала спроба отримати від Міністерства фінансів синхронного підвищення відсоткових ставок за ОВДП принаймні на 50 б.п. Але за більшістю пропонованих учора випусків це завершилося невдачею.

Фактично відсоткові ставки було піднято тільки за тримісячними облігаціями, де попит за номіналом лише трошки не дотягнув до 3 млрд грн. Він складався з десяти заявок і був дружно заявлений зі ставкою 11.5% річних. Це на 55 б.п. вище ніж два тижні тому і майже уп’ятеро більше за обсягом. Тому і в емітента особливих вагань, схоже, не було і тому весь цей попит було задоволено.

А от за 15-місячними паперами попит був тільки у неконкурентних заявках, тож обирати не було з чого. І використовуючи право задовольнити попит за середньозваженою ставкою попереднього аналогічного розміщення (а це було теж два тижні тому), Мінфін узяв і задовольнив цей попит за ставкою 11.9%.

А от розміщення річних та дворічних ОВДП Міністерство фінансів взагалі скасувало. Можливо, якби обсяги у заявках були більшими, а не 12 та 120 млн грн за номінальною вартістю, частина з них могла би бути і задоволена. Але тут був збіг двох чинників, які, мабуть, і зіграли роль – вищі ставки за досить малих обсягів. Так, на річні облігації було шість заявок, з яких усі конкурентні були за єдиною ставкою 12.4%, але весь попит був меншим за 12 млн грн. А на дворічні обсяг був удесятеро більшим, майже 120 млн грн, але конкурентні заявки знаходилися у діапазоні аж від 13.45% до 15% річних.

Тобто теоретично Міністерство фінансів могло підвищити ставки наполовину від підвищення облікової ставки (тобто на 50 б.п.), чому відповідали хоча б заявки з мінімальним рівнем відсоткових ставок, але ймовірно не захотіло – через малі обсяги в них.

Дуже ймовірно що наступного тижня учасники ринку захочуть не меншого підвищення ставок, але вирішать уже заявити більші обсяги – з огляду на рішення емітента за тримісячними інструментами. Згідно з графіком мають пропонуватися гривневі папери з терміном обігу від шести місяців до чотирьох років. І попит може бути значно більшим, адже наступного тижня погашатимуться ОВДП на 10 млрд грн, що були розміщені торік.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень