Державні облігації

Мінімальні обсяги позик за три місяці

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 18.01.2022 р. Лихоманка на боргових ринках, спричинена високим рівнем ризику російського вторгнення в Україну, призвела і до мінімальних обсягів запозичень на вчорашньому аукціоні. Загалом до бюджету було залучено лише 4.2 млрд грн, з яких у гривні – всього 119 млн, а решта $143 млн – в іноземній валюті.

Міністерство фінансів не задовольнило тільки одну заявку з усіх отриманих учора. Це була досить велика (як для вчорашнього розміщення) заявка – майже на 6 млн грн. Але зі ставкою аж 12% за ОВДП на шість місяців. На даному етапі це дуже багато, хоча за цим випуском ставки підтягнулися до загального рівня – 11% за ставкою відсікання (+20 б.п.) і 10.99% за середньозваженою (+19 б.п.).

А от решта випусків отримали загалом одностайний попит у частині ставок, – але в невеликих обсягах. З гривневих інструментів найбільше принесли бюджету дворічні ОВДП, усього 76 млн грн. А через валютні облігації вдалося залучити $143 млн, що склало більше 4 млрд грн в еквіваленті.

Вихід нерезидентів з облігацій внутрішньої державної позики на фоні надто високих дохідностей за євробондами не сприяє інтересу до гривневих інструментів. Крім того, учасникам ринку не додавав ентузіазму запланований на четвер перегляд облікової ставки НБУ. Тому цей аукціон став найменшим за обсягом запозичень з жовтня минулого року.

Але при цьому є розуміння, що в даний момент Міністерство фінансів може обійтися і без великих залучень, відкладаючи видатки на наступні місяці та забезпечуючи бюджетним ресурсом лише нагальні потреби, зокрема боргові виплати.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень