Державні облігації

Дебютний аукціон року з підвищенням ставок

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 11.01.2022 р. Перше у 2022 році первинне розміщення гривневих облігацій Міністерство фінансів провело з підвищенням ставок, -- хоч і незначним переважно. Але навіть рішення підвищити ставки не дало можливості залучити великі обсяги коштів.

Найбільше підвищилися ставки за найкоротшим – тримісячним – випуском ОВДП. Щоправда, у порівнянні з груднем, коли розміщувалися двомісячні папери, термін обігу зріс майже удвічі. Але й ставки виросли на 45 б.п., до 10.95%.

Знову ж таки, особливого вибору в емітента не було: весь конкурентний попит був за єдиним рівнем 10.95%, а більше половини загального обсягу було за неконкурентними заявками. Тож Мінфіну потрібно було вибирати: чи продавати усім, чи не продавати взагалі.

А от за річними інструментами заради невеликого обсягу емітент відмовився підвищити ставку навіть на 5 б.п. і зберіг її на рівні 11.9%.

Таку ж ставку знову встановлено і за 1.5-річними ОВДП. Минулого разу попит був стриманішим і дозволив знизити ставку на 2 б.п., до 11.88%, але учора вона повернулася назад.

Не весь попит Міністерство фінансів задовольнило також за дво- і три-річними облігаціями, де найбільш агресивними були заявки зі ставками 13%. Емітент обмежився лише тим попитом, що був за ставками не вище 12.95%. Але це теж на 5 б.п. більше ніж у грудні за обома термінами обігу.

Після короткої перерви повернулись у пропозицію і ОВДП з погашенням у травні 2026 року, що поступово наближаються до терміну обігу чотири роки. Фактично весь минулий рік Мінфін не розміщував подібні інструменти -- після того як перестав пропонувати у грудні 2020-го ОВДП з погашенням у 2025-му. Тому порівнюючи із груднем 2020 року, ставка тепер стала вище аж на 85 б.п. Але цей же випуск облігацій розміщувався і у грудні минулого року (ще як п’ятирічний), тож у порівнянні з аукціоном місяць тому ставка зросла лише на 10 б.п., до 13.1%.

Тож загалом до бюджету було залучено лише 3.9 млрд грн, що значно менше від грудневих запозичень. Але особливої потреби у коштах для боргових виплат Мінфін не має, адже минулого тижня було погашено ОВДП на майже 12 млрд грн за номіналом, і наступного тижня потрібно буде сплатити ще усього 2.5 млрд. А потім погашення заплановані аж на початок лютого, тому накопичити необхідний ресурс за рахунок нових позик часу є ще удосталь.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень