Державні облігації

Відсоткові ставки зростають

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 14.12.2021 р. Нещодавнє підвищення облікової ставки НБУ одразу отримало відгук інвесторів і Міністерства фінансів на ринку ОВДП. Не за всіма випусками, але відсоткові ставки підвищилися на 5-50 б.п.

Цього разу розміщувався набір облігацій, схожий до минулотижневого, але з певними відмінностями. Стосувалися вони переважно валютних паперів, де терміни обігу були значно більші ніж на початку грудня, але без змін у відсоткових ставках. А також було додано інструменти з погашенням менше ніж через три місяці.

От саме цей найкоротший випуск і приніс бюджету найбільше коштів з гривневих ОВДП, але і ставку довелося підвищити одразу на 50 б.п. – аналогічно до підвищення облікової НБУ. Тепер за тримісячними облігаціями орієнтир – на рівні 10.5%.

Зросли ставки також і за піврічними, річними та півторарічними інструментами, на 5-15 б.п., що було цілком очікуваним і принесло бюджету загалом понад 2 млрд грн. А ще зросли ставки за п’ятирічним випуском, який Мінфін двічі відмовлявся продавати у попередні тижні, щоби не підвищувати ставку заради невеликого обсягу. Можливо це й було правильно, але піднімати таки довелося і знову заради не такого вже й великого обсягу коштів – лише 12.6 млн грн.

Усього до бюджету було залучено 10.8 млрд грн, з яких гривневі папери принесли 5.8 млрд – більше половини всіх запозичень. Це значно менше ніж минулого тижня. Але виглядає все так, наче частина інвесторів вирішила поспостерігати що ж Мінфін вирішить на першому аукціоні після перегляду облікової ставки та на який рівень піднімуться ставки.

Тепер інтерес може зрости і інвестори наполягатимуть на вищих ставках навіть іще більше. Але чи погодиться емітент з усіма – невідомо, адже навіть і вчора частину попиту було таки відхилено.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень