Державні облігації

Зміщення акценту у короткі позики триває

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 07.12.2021 р. Перший аукціон грудня приніс бюджету 16.6 млрд грн, але по-перше, короткострокових облігацій з погашенням наступного року стало більше і, по-друге, частка нових залучень з терміном повернення вже наступного року зросла до майже 94%.

Міністерство фінансів цього разу розширило вибір інструментів, повернувши 9-місячні гривневі папери вперше цього року і скоротивши терміни обігу за валютними ОВДП. Щоправда, відсутніми у пропозиції були тримісячні гривневі випуски, а на цей термін (три місяці) залучались кошти у євро. Облігації у доларах США розміщалися на півроку, як і найкоротший термін позики у гривні.

Найбільше серед гривневих паперів принесли бюджету саме 9-місячні інструменти, але рекордсменом цього аукціону були ОВДП у доларах США – від них було отримано еквівалент у 7.1 млрд грн.

Не обійшлося і без підвищення ставок. Ті ж таки 9-місячні випуски цього року розміщувалися вперше, а торік -- аж у червні. Тому ставку за ними емітент встановив ближче до річних, на рівні 11.5%, що у порівнянні з піврічними ОВДП дало премію на рівні 80 б.п. За додаткові фактично два місяці обігу.

Підвищилися ставки і за річними, і за півторарічними, і ще й за дворічними гривневими облігаціями. На 5, 15 і 10 б.п. Відповідно. А от за валютними паперами зі скороченням термінів обігу знизилися і ставки. Так, за ОВДП у євро -- аж на 60 б.п., до 1.75%, при удвічі коротшому терміні обігу. А за облігаціями у доларах США – на 20 б.п., до 3.5% на півроку, теж удвічі менший строк, ніж ті папери, які розміщалися у жовтні.

Так, Мінфін залучає більше, але традиційно для кінця року терміни позик скорочуються, а ставки зростають. За таких умов є шанси значно покращити фінансування бюджету, переносячи потребу у коштах переважно на першу половину наступного року.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень