Державні облігації

Переважає короткострокове фінансування

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 30.11.2021 р. Учора Міністерство фінансів залучило до бюджету 12.7 млрд грн переважно у національній валюті, лише трошки підвищивши відсоткові ставки за ними та задовольнивши увесь попит, який своєю чергою, був напрочуд одностайним. Але майже 80% запозичень здійснено за допомогою піврічних облігацій.

Майже 8.7 млрд грн принесли бюджету піврічні гривневі папери, за якими ставки було підвищено на 15 б.п., до 10.7%, а ще 1.7 млрд грн в еквіваленті принесли бюджету валютні ОВДП, номіновані у євро (56.5 млн євро).

За інструментами у євро навіть встановлено ставку на рівні 2.35%, на 15 б.п. нижче ніж ОВДП у євро розміщувалися раніше цього року. Щоправда, цього разу це були папери з майже удвічі меншим терміном обігу, ніж тоді.

Не оминули інвестори попитом і облігації з погашенням у 2023 році. Обидва випуски, що з погашенням у січні, що у листопаді – принесли бюджету по більш ніж мільярду гривень кожен. І обидва з підвищенням ставок на доволі незначні 8 б.п., до 11.65% та 12.55% відповідно. Фактично 14-ти місячні папери зрівнялися за вартістю запозичень з річними ОВДП, за якими ставка виросла минулого разу. А дворічні стали трошки ближчими до трирічних паперів, і тепер дають на первинному ринку додаткову премію у 90 б.п. за довший строк у порівнянні з річними паперами.

А за довшими – трирічними та шестирічними – облігаціями ставки не змінилися. Найдовші ОВДП принесли найменший обсяг коштів учора, що може свідчити про мінімальний інтерес до нових інвестицій з боку нерезидентів на первинному ринку.

Тож Міністерство фінансів змогло майже повністю рефінансувати заплановані на сьогодні гривневі погашення, але доведеться додати кількасот мільйонів гривень для виплати основної суми боргу і ще біля мільярда – для сплати доходу. Це дуже хороший результат, але те, що залучення переважно на короткий строк, збільшує потребу у запозиченнях наступного року. Проте це дозволяє зараз покращити фінансування бюджету за відсутності активного притоку коштів від нерезидентів і дає можливість підвищувати ставки лише поступово.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень