Державні облігації

Вартість запозичень продовжує зростати

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 02.11.2021 р. Міністерство фінансів розпочало листопад з непоганим обсягом запозичень, але уникнути підвищення відсоткових ставок не вдалося. Загалом обсяг залучених до бюджету коштів близький до гривневих запозичень минулого аукціону, але з трошки іншою структурою за термінами погашення.

Якщо минулого тижня тримісячні ОВДП майже не користувалися попитом, то учора найкоротші папери (піврічні) були найбільш затребуваними з усіх запропонованих. Очевидно, що можливий рівень ставки обговорювався заздалегідь, адже всі конкурентні заявки (а це 99% попиту) на цей випуск були подані за єдиним рівнем – 10.5%. А це одразу на цілих 80 б.п. вище ніж за місяць до цього.

Другими за обсягом попиту і залучень були трирічні облігації, але тут попит був більш різноманітним. Заявки надійшли зі ставками від 12.55% до 12.8%, але мінімальна та максимальна ставки давали бюджету невеликі обсяги запозичень. Тож Мінфін вирішив підвищити ставку відсікання на 13 б.п., до 12.7%. Водночас емітент не погодився підвищити ставку ще на 10 б.п. і відхилив дві невеликі заявки на 20 млн грн, які разом склали менше одного відсотка попиту.

Решту ОВДП було розміщено без змін ставок відсікання, тільки за дворічними інструментами середньозважена ставка підтягнулася до рівня відсікання через більшу одностайність у попиті. Хоча і тут не обійшлося без відхилення приблизно п’ятої частини заявок.

Тож загалом інтерес до облігацій внутрішньої державної позики є, і на даний період часу він виглядає таким, що формується вітчизняними інвесторами без активної участі нерезидентів. Учорашній аукціон вчергове засвідчив, що ринок хоче бачити вищі рівні дохідності, особливо розуміючи, що ближче до кінця року бюджет може стикнутися зі зростаючою потребою у коштах.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень