Державні облігації

Часткове рефінансування погашень триває

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 06.07.2021 р. Міністерство фінансів залучило учора від розміщень ОВДП менше, ніж виплачує погашень сьогодні -- і це уже вдруге поспіль. Як бачимо, пауза в активності інвесторів триває. Але зараз уже склалося достатньо передумов для її завершення.

Зокрема, відносно високі відсоткові ставки за облігаціями, - як у номінальному, так і в реальному вимірі, - роблять ці активи привабливими і для нерезидентів, і для внутрішніх інвесторів. А певна корекція обмінного курсу на тлі стійкого профіциту поточного рахунку платіжного балансу та сприятливих умов торгівлі теж покращує умови для заходу нерезидентів.

Однак наразі і нерезиденти, і вітчизняні інвестори не поспішають купувати нові гривневі інструменти, а в окремих випадках навіть бажають отримати ще вищу ставку за ними.

Найбільший попит учора був зафіксований за дворічними паперами. І саме за цим випуском Мінфін навіть підвищив ставки, щоби задовольнити весь попит. З одного боку це свідчить про бажання інвесторів отримати вищу дохідність, а з іншого - про те, що потреба у коштах поступово збільшується, адже залучити до кінця року потрібно ще дуже багато.

Так, у другому півріччі погашення у національній валюті складуть майже 86 млрд грн, і для виконання бюджетних призначень залучити треба приблизно на 108 млрд грн більше.

Тим важливіше відзначити, що незначне підвищення ставок було лише за одним випуском, лише на 9 б.п., до 12.09%. При тому, що раніше цього року такі папери розміщувалися за дуже близьким рівнем - за ставкою 12.05%. Решта розміщуваних учора випусків отримали заявки за рівнем ставки відсікання попереднього аукціону.

Чималий попит був і на річні папери, а от решта випусків особливим попитом не користувалися. Тож ажіотажу наразі не спостерігається. Щоправда, беручи до уваги графік погашень, найближчі тижні для Міністерства не є проблемними, бо наступне погашення у сумі 15.6 млрд грн відбудеться вже аж 21 липня. І в Мінфіну є час накопичити на бюджетних рахунках необхідний ресурс.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень