Державні облігації

Попит на гривневі папери зростає

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 08.06.2021 р. Загальний попит на ОВДП 08.06.2021 р. зріс на третину, але не за рахунок валютних облігацій, а завдяки збільшенню попиту на гривневі інструменти. Із 19 млрд грн запозичень завдяки гривневим ОВДП було залучено 14 млрд.

Найбільш цікавою була пропозиція нових п'ятирічних облігацій, що є своєрідною заміною паперів з погашенням у 2025 році, які вже потрапили до моніторингу для включення до індексу JPMorgan GBI-EM. Тому вони одразу отримали понад 4 млрд грн попиту при пропозиції в обсязі лише 2 млрд. Завдяки високому інтересу Мінфін зафіксував ставку купону на рівні 12.52% і розмістив весь запропонований обсяг. Загалом попит був зі ставками від 12.47% до 12.69%, але ставку відсікання було встановлено на рівні 12.59%, коли вичерпався запропонований до розміщення обсяг.

А от найбільше коштів бюджету принесли 14-місячні та дворічні облігації, 3.4 та 4.4 млрд грн відповідно. Саме за ними та піврічними паперами відбулися незначні (усього на 1 б.п.) зміни середньозважених ставок. Хоча на відміну від довших термінів обігу, попит на піврічні папери був мінімальним - лише 111 млн грн у шести заявках.

Тож гривневі запозичення активізувалися, і якщо такий інтерес до ОВДП зберігатиметься, Міністерство фінансів матиме можливість збільшити фінансування бюджету та покращити залучення коштів для покриття дефіциту саме у гривні. За високого рівня попиту новий випуск п'ятирічних облігацій теж матиме хороші шанси бути кандидатом для включення в індекс. Але для цього варто пропонувати їх частіше, не встановлювати обмеження та розмістити необхідний для виконання критеріїв індексу обсяг.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень