Державні облігації

Ставки за ОВДП переважно стабільні

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 30.03.2021 р. На учорашньому аукціоні зниження відсоткових ставок відбулося лише за найкоротшим випуском, де Міністерство фінансів традиційно встановлює обмеження на обсяг розміщення. За рештою випусків облігацій зміни були незначними, якщо взагалі були.

Обмежена пропозиція тримісячних інструментів знову спонукала банки подавати заявки з усе нижчими ставками. І цього разу спрацювала лише найнижча з них, яка опустилася за два тижні на 36 б.п., до 7.98%. На цьому рівні, -- що на 35 б.п. нижче, ніж два тижні тому, -- зафіксувалася і середньозважена ставка.

З решти гривневих ОВДП, термінами обігу від року до двох, суттєвих змін зазнали тільки ставки за дворічними облігаціями. Тут обидві ставки, -- і відсікання, і середньозважена, -- зросли на 10 б.п., до 11.8%. Ці випуски фактично повернулися на рівень ставок двотижневої давності, відігравши назад аналогічне зниження на минулому аукціоні.

Не змінилися ставки і за валютними інструментами. Річні ОВДП в доларах США були розміщені за ставкою 3.7%, а дворічні у цій же валюті - за ставкою 3.9%.

Якщо оцінювати задоволення попиту, то загалом воно залишилося на високому рівні, майже 90%. Відхилено було заявки лише у розміщенні тримісячних облігацій (через обмеження) і в розміщеннях річних і дворічних випусків ОВДП, по одній невеликій заявці.

В результаті бюджет отримав майже 8.9 млрд грн, з яких 4.5 млрд надійшло у гривні і ще $156 млн -- у валюті. Загалом за місяць у валюті було залучено більше, ніж погашено, і ця різниця майже повністю компенсувала недостатні залучення гривневих коштів. У підсумку це дозволило майже на 100% рефінансувати погашення внутрішнього боргу, здійснені у березні, не підвищувати вартості запозичень і навіть трошки її знизити.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень