Державні облігації

Темп запозичень залишається високим

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 02.03.2021 р. На учорашньому первинному аукціоні з продажу ОВДП відсоткові ставки знизилися тільки за тими випусками, за якими були встановлені обмеження, а от за рештою облігацій - залишилися незмінними. При цьому темп залучення коштів для фінансування бюджету зберігається, адже обсяг запозичень склав 11.5 млрд грн, сягнувши цифри 87 млрд грн з початку року.

Найбільше ставки знизилися за 4-місячними інструментами, де пропонувалося лише 0.5 млрд грн, і попит переважав пропозицію більш ніж утричі. Мінімальна ставка у заявках знизилася на 50 б.п., до 8.4%, але весь попит не був дорожчим за 9%, тоді як усього лиш два тижні тому ставка відсікання становила 9.15%. Тож не дивно, що до задоволених заявок потрапили лише ті, що мали ставку не вище 8.5%, а середньозважена вартість запозичення склала 8.47%. Це на 65 та 60 б.п. відповідно нижче ніж два тижні тому.

За річними облігаціями попит перевищив пропозицію більш ніж удвічі. І це при тому, що запропоновано було 2 млрд грн, на півмільярда більше, ніж минулого тижня. Але хоч мінімальна ставка у заявках знизилася аж на 45 б.п. (до 10.3%) під задоволення потрапили заявки зі ставками не вище 10.75%. Тому ставка відсікання стала нижчою на 10 б.п., а от середньозважена знизилася трошки більше - на 13 б.п., до 10.67%.

Подібним чином відбулося розміщення і 16-місячних ОВДП. Ставка відсікання знизилася на ті ж 10 б.п., до 11.05%, а середньозважена - на 11 б.п., до 11.04%. Хоча за цим терміном обігу попит був більшим за пропозицію лише на 555 млн грн, або на третину.

А от за дво- та трирічними паперами ставки не змінилися. За відсутності обмежень на обсяг розміщення, конкуренція між учасниками розміщення була відсутня. Тому ставки не змінилися, і залишилися на рівні 11.8% та 12.05% річних відповідно.

Фактично без змін ставок завершилося і розміщення валютних ОВДП, які було продано за ставкою 3.9% строком на два роки. Тут лише середньозважена ставка зросла на 1 б.п., піднявшись до рівня ставки відсікання.

Таким чином, Мінфін учора фактично рефінансував 11.5 млрд грн сьогоднішніх погашень, але більше третини нових позик було у валюті. Та й загалом виплати за ОВДП сьогодні перевищують 15 млрд грн. Тож задовольнивши менше 60% попиту за гривневими облігаціями емітент цілеспрямовано йшов на таке часткове рефінансування і передбачав використання для виплат інших джерел коштів.

Вочевидь, ставилася мета ще більше знизити ставки на короткому кінці кривої (поки є така можливість), спонукати учасників розміщень конкурувати за облігації, зберігаючи тиск на ставки. Але навіть за таких умов, темп запозичень залишається високим і Міністерство фінансів може собі дозволити рефінансувати всі виплати основної суми боргу за ОВДП і в березні, як це було зроблено в січні та лютому.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень