Державні облігації

Тиск на ставки посилюється

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 16.02.2021 р. Учора Міністерство фінансів мало можливість залучити набагато більше коштів, але встановлені обмеження за гривневими ОВДП та небажання платити вищу ціну за іноземну валюту призвели до невисокого рівня запозичень. Загалом було задоволено біля 53%, а за гривневими облігаціями - лише 49% попиту за номінальною вартістю.

Вперше встановлене обмеження на обсяг розміщення за 1.5-річними паперами обернулося не тільки зниженням ставки відсікання на 30 б.п. (до 11.45%) і середньозваженої -- на 44 б.п. (до 11.3%), а й задоволенням лише 28% попиту. Це найнижче значення учорашнього аукціону. За пропозиції у 1.5 млрд грн попит складав майже 5.3 млрд грн, і з 41 заявки на ці облігації Мінфін задовольнив лише 21, і дуже ймовірно, що частину з них - лише частково.

Подібно завершилося і розміщення річних інструментів, де з 44 заявок 18 було відхилено повністю, ставки знижено, а за обсягом було задоволено лише 35% попиту.

Трошки менше, 33% попиту, емітент задовольнив за ОВДП, номінованими у доларах США. Щоправда - не через встановлені обмеження. А через небажання підвищити ставки. Саме ці 33% попиту були подані як неконкурентні заявки чи зі ставками не вище 3.9%. І саме цей рівень ставок було встановлено минулого тижня за 14-місячними випусками. Але учора термін обігу сягав двох років, тож бажання учасників розміщення отримати трохи вищу ставку було природнім.

А от за тримісячними паперами Мінфін задовольнив більше половини попиту, хоча він був невеликим, лише 0.9 млрд грн. Але за цими інструментами зниження ставки відсікання було найбільшим - на 35 б.п., до 9.15%. Це найнижчий рівень ставок за тримісячними ОВДП починаючи з березня минулого року, коли в Україні розпочалися карантинні заходи, пов'язані з COVID-19.

Тому тиск на ставки на первинному ринку триває, і він посилюється самим емітентом через встановлені обмеження на обсяги розміщень. Але і без них ставки поступово знижуються. Так, опустилися мінімальні ставки за дворічними і трирічними паперами і навіть призвели до просідання середньозважених ставок за ними - на 6 і 10 б.п. Відповідно.

Такі дії Міністерства фінансів свідчать не тільки про достатній обсяг коштів у бюджеті для поточних потреб і, зокрема, для погашень державного боргу, але ще і про бажання зменшити вартість запозичень через зниження ставок за ними. А ще більше Мінфін може бути зацікавлений у зміщенні попиту на більш довгі терміни обігу для зменшення боргового навантаження на бюджет як у поточному, так уже і в наступному році.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень