Державні облігації

Бюджет знову активно позичає

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 09.02.2021 р.  Уже за два аукціони лютого Міністерство фінансів майже повністю рефінансувало погашення гривневих облігацій, що припадають на цей місяць. Загалом, залучення гривневих коштів за місяць може знову удвічі перевищити погашення, як це відбулося у січні.

Маючи необхідність погасити у лютому 12.4 млрд грн, вже за два тижні було залучено 12.3 млрд у національній валюті. Тож маючи попереду ще два аукціони, Міністерство має всі можливості запозичити такий самий обсяг і повторити своє досягнення січня. Нагадаємо, за перший місяць року Мінфін зміг профінансувати бюджет на 35.5 млрд грн, тоді як погашення складали удвічі менший обсяг - 17.4 млрд.

Прикметно, що це відбувається всупереч тому, що емітент продовжує обмежувати обсяги розміщень найкоротших термінів обігу та знижує ставки за ними. Якщо у січні обмеження були встановлені за тримісячними та піврічними паперами, то у лютому -- вже і за річними.

Як наслідок, учора попит на піврічні ОВДП перевищив пропозицію більш ніж утричі, що дало змогу Міністерству фінансів знизити ставку відсікання на 10 б.п., до 10.3%. Але середньозважена вартість зросла на 3 б.п., до 9.89%. А от за річними інструметами, -- при попиті, що перевищував пропозицію менш ніж удвічі, -- ставки знизилися більш суттєво: ставка відсікання стала меншою на 14 б.п., ніж тиждень тому, а середньозважена -- на 25 б.п. Вони зупинилися на позначках 10.35% і 10.15% відповідно.

А от решта випусків гривневих облігацій, що були запропоновані ринку учора, зберегли свої рівні ставок відсікання незмінними, тоді як середньозважені рівні зросли не більше ніж на 6 б.п.

Також учора, вдруге цього року, розміщувалися валютні ОВДП, номіновані у доларах США. Ці папери мають термін обігу на два місяці більший, ніж розміщені у січні, тож отримали попит переважно на 10 б.п. дорожчий ніж у січні. І його було вповні задоволено. Не підійшли Мінфіну тільки дві заявки сумарно на $750 тис із трохи вищими відсотковими ставками.

Попит на гривневі інструменти залишається чималим і заохочує Уряд проводити активні позики для фінансування бюджету, а обмеження на короткострокові ОВДП сприяють зниженню вартості запозичень.

Позитивним є і розміщення 6-річних паперів, які отримали попит більший за дво- та трирічні облігації сукупно. І загалом активність у запозиченнях уже дає бюджету досить великі обсяги коштів. Тут варто зауважити, що виконано вже майже 8% від плану залучень на 2021 рік. І це тільки за рахунок розміщення ОВДП, переважно номінованих у національній валюті.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень