Державні облігації

Нова реальність первинного ринку

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 02.02.2021 р. Міністерство фінансів продовжує обмежувати обсяги розміщень короткострокових ОВДП і цього разу це торкнулося і річних облігацій. Але загалом попит залишається високим, а конкуренція дозволяє відхиляти дорогі варіанти залучень і навіть спонукати учасників аукціонів усе більше конкурувати ставкою.

Зокрема, за 3-місячними інструментами учора не весь попит було задоволено, навіть в умовах того, що його обсяг був меншим за пропозицію. Пропонуючи до розміщення півмільярда ОВДП, емітент зібрав 25 заявок, але всього на 338 млн грн. І навіть з них було відхилено вісім заявок, а розміщено облігацій на 257 млн грн. Хоча ставки однаково довелося трошки підвищити: відсікання - на 5 б.п., до 9.5%, а середньозважену - на 11 б.п., до 9.29%. Тобто вони дещо зблизилися, хоча найнижча ставка у заявках була 8.75%.

Вперше встановлене обмеження на річні папери не завадило зібрати чималу конкуренцію, що утричі перевищувала пропозицію - 3.3 млрд грн заявок на один мільярд, запропонований до продажу. 29 заявок із отриманих 60 було відхилено, а певна кількість тих, що залишилися була задоволена частково. І зниження ставок виявилося досить відчутним - на 26 б.п. опустилася максимальна задоволена ставка (до 11.49%), а середньозважена стала меншою на 33 б.п. і була встановлена на рівні 11.4%.

А от за дворічними інструментами попит став більш одностайним. Усі 33 заявки було подано в діапазоні ставок 11.8-12%, що разом зі збереженням ставки відсікання на рівні 11.9% вплинуло лише на середньозважену вартість запозичень та збільшило відповідну ставку на 7 б.п., до 11.88%. Та й відхилено було лише дві заявки -- на 60 млн при попиті, що сягнув майже 2 млрд грн. Тобто більшість обсягу була заявлена на рівні 11.9%.

Натомість за 3-річними паперами учасники почали розглядати потенційну можливість зниження вартості запозичень більш реалістичною. Мінімальна ставка у заявках була цього разу на 5 б.п. нижчою, але не вплинула на середньозважену вартість позики, яка залишилася на одному рівні зі ставкою відсіканння і незмінною ще з грудня - на рівні 12.15%. Але одностайність уже була порушена, хоч і дуже обережно.

Тож розмір залучення зменшився, але тут роль загалом відіграло обмеження обсягу розміщення річних ОВДП. Хоч і не дивлячись на це, обсяг залучень був досить великим і одразу дозволив рефінансувати майже половину гривневих погашень, що мають відбутися цього місяця. Таким темпом обсяг позик у лютому може знову значно перевищити виплати і продовжити тенденцію січня. І це є дуже добре для виконання бюджету в частині внутрішнього фінансування. Звісно, завдяки участі нерезидентів, які, ймовірно, придбали більше половини розміщених учора облігацій.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень