Державні облігації

Менші обсяги, нижчі ставки

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 26.01.2021 р. Політика обмежень за короткостроковими ОВДП продовжує приносити свої результати, але як позитивні, так і не дуже. З одного боку, Міністерство фінансів досягає бажаного зниження ставок за цими паперами, а з іншого - попит на них теж зменшується, залишаючи все менше простору для подальшого здешевлення вартості запозичень.

Якщо порівнювати із розміщенням 3-місячних ОВДП тиждень тому, то обсяг попиту на 5-місячні облігації був на третину меншим, а кількість заявок суттєво збільшилася. Як поданих, так і задоволених. Це може свідчити про те, що учасники розміщення подають більше заявок з різними ставками, збільшуючи таким чином шанси придбати інструменти з бажаним терміном обігу, хоч і з нижчою дохідністю, ніж раніше.

Як результат, за 5-місячними облігаціями ставку відсікання було знижено лише на 35 б.п. (за тримісячними тиждень тому зменшення склало 55 б.п.), а от середньозважена - наразі показник того, що задоволений попит був з досить низькими ставками - пішла вниз на 87 б.п., більше ніж за тримісячними минулого тижня, де зниження склало 82 б.п.

Опустити ставки Мінфін спробував і за довшими термінами обігу, хоч і не оминув можливості залучити якомога більше коштів. Півтора- та дворічні ОВДП учора отримали левову частку попиту - 7 з 8.3 млрд грн попиту взагалі, тож і принесли бюджету найбільше коштів. Тому за півторарічним випуском ставка відсікання не змінилася, а от середньозважена знизилася на 7 б.п., зупинившись на позначках 11.75% та 11.68% відповідно.

А за дворічними емітент знизив ставку відсікання на 5 б.п., до 11.9%, фактично наполовину компенсувавши підвищення минулого тижня, тоді як середньозважена зменшилася на 13 б.п., до 10.81%, що є мінімальним рівнем за цим інструментом з початку року.

Незмінними ставки залишилися тільки за 3-річними паперами, на рівні 12.15%. Попит на них був невеликим і одностайним, тож переглядати будь-що можливості просто не було.

Сьогодні Уряд погашає 5.5 млрд грн позик, тож учора і ці виплати були рефінансовані, а за місяць бюджет отримав більше коштів, ніж здійснив погашень. Це досить хороший результат. А з невеликими обсягами погашень протягом більшої частини лютого, Мінфін матиме змогу як залучати кошти для фінансування бюджету понад потребу для виплат, так і продовжувати спроби зменшувати ставки за ОВДП. Особливо це стосуватиметься найкоротших термінів обігу з погашенням цього року, але навряд чи зниження буде настільки значним, як у другій половині січня.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень