Державні облігації

Повне рефінансування сьогоднішніх погашень

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 19.01.2021 р. Учора Міністерству фінансів вдалося рефінансувати всю суму сьогоднішніх погашень ОВДП, але для того щоби зібрати всю необхідну суму, не обійшлося і без підвищення ставок.

Щоправда, вчора мало місце не тільки підвищення, а й зниження. Так, за 3-місячним випуском облігацій Мінфін встановив обмеження на обсяг розміщення у сумі 500 млн грн за номіналом. Тож це викликало підвищену конкуренцію і різке зниження ставок.

Із 31 отриманої заявки Мінфін задовольнив тільки 22, але частина з них була задоволена частково. Так, ставку відсікання було знижено на 55 б.п., до 9.45%, а от середньозважену - одразу на 82 б.п., до 9.18%, що лише на 18 б.п. вище мінімальної ставки у заявках. А це означає, що основний задоволений попит учора на ці папери був ближче до 9%.

А от за річними та дворічними ставки довелося підвищувати. Ці інструменти зібрали левову частку попиту, понад 10 млрд грн при загальному попиті 13.5 млрд. Але тут, вочевидь, запит від учасників аукціону був більш агресивний. Ставку відсікання за річними ОВДП було підвищено на 5 б.п., до 11.75%, а за дворічними ще більше - на 10 б.п., до 11.95%.

Не змінилося бачення ставки за 3-річними паперами -- ні в Мінфіну, ні переважно в інвесторів. Тут більшість попиту була за вже звичною ставкою 12.15%, тож відхилено було лише дві заявки, на 50 млн грн загалом.

Та найбільш цікавим було розміщення 6-річних облігацій. Ще рік тому Мінфін спробував розміщувати 7-річні ОВДП і навіть за два рази розмістив 3.9 млрд грн таких інструментів. У січні 2020 попит перевищив 9 млрд грн, а от у лютому попитом вони вже не користувалися. Але важливо те, що це були перші ринкові випуски з таким терміном обігу. З початком пандемії і карантину їх більше і не пропонували ринку.

Тому фактично вчора відбулося відновлення їх розміщень. І досить успішно. Попит обсягом 1.3 млрд грн був у 20 заявках, що цілком непогано. Ставки у заявках розташувалися в діапазоні 12.4-12.6%, тому більшість попиту було задоволено.

Тільки одна заявка була відхилена, на 50 млн грн, а ставка відсікання встановлена на рівні 12.5%, що лише на 25 б.п. вище 4-річних паперів, які Мінфін розміщував наприкінці минулого року.

Тож загалом до бюджету було залучено 12.3 млрд грн. Цей обсяг коштів повністю покриває погашення 11.9 млрд ОВДП сьогодні, а от на виплати з обслуговування гривневого боргу - ще більше 2 млрд грн - доведеться використати кошти з попередніх аукціонів.

Отже, результат учорашнього розміщення облігацій цілком можна назвати позитивним, а Міністерству фінансів тепер, мабуть, не доведеться активно конвертувати валюту для виплат найближчим часом. Адже до кінця місяця виплати з погашення та обслуговування боргу вже будуть приблизно удвічі меншими - лише 6 млрд грн та менше 10 млн доларів США.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень