Державні облігації

Короткострокові позики для поточних потреб

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 22.12.2020 р. Запуск декількох нових випусків облігацій не посприяв збільшенню обсягів запозичень і учора до бюджету було залучено лише 22.2 млрд грн. При цьому по частині інструментів знову відбулося підвищення ставок.

Склалося враження, що Міністерство фінансів намагалося розподілити боргове навантаження більш рівномірно, і тому з чотирьох запропонованих випусків із погашенням наступного року, -- аж три мали нові терміни погашення. І це навіть відіграло певну позитивну роль, оскільки найбільше коштів принесли саме ці папери, а випуск з погашенням у грудні - де досі взагалі не було погашень - найбільше серед розміщених учора облігацій.

Але з іншого боку, такий підхід подрібнює обсяги випусків і зменшує їхню ліквідність на ринку, і відповідно - інтерес до дрібних випусків з боку інвесторів. Що, своєю чергою, ніяк не сприятиме активності вторинного ринку і збільшенню інтересу з боку іноземців.

Не обійшлося учора і без розміщених облігацій із більш ніж річним терміном обігу. Вдруге були розміщені 1.5-річні інструменти, а також папери з термінами обігу від двох до чотирьох років. Обсяги за ними були переважно невеликі, але от 4-річні облігації знову принесли бюджету доволі відчутну підтримку. На нашу думку нерезиденти продовжували докуповувати цей випуск, хоч і не дуже активно.

За нашими оцінками найбільше коштів бюджету знову принесли українські банки, а от нерезиденти цього разу позичили державі 10-15% від усіх залучень на аукціоні, тобто від двох до трьох мільярдів гривень.

Тож цей аукціон вирішує для бюджету поточні питання забезпеченості фінансовим ресурсом для виконання бюджетних видатків. Але Мінфін буде змушений усе більше уваги приділяти новим залученням і не зможе дозволити собі зменшувати оберти запозичень практично весь наступний рік. Як для рефінансу боргових виплат, так і для залучення до бюджету нових коштів для покриття дефіциту.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень