Державні облігації

Рекордна позика, і завдяки не тільки іноземцям

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 15.12.2020 р. 15 грудня Міністерство фінансів залучило до бюджету через розміщення ОВДП 51.4 млрд грн, з яких лише 9.3 млрд грн надійшло від валютних облігацій. При цьому підвищення ставок відбулося лише за частиною розміщених інструментів.

Попит концентрувався на коротких випусках з погашенням наступного року. Ці папери отримали майже 44 млрд грн попиту, де 34.6 млрд був попит на гривневі папери і 9.3 млрд грн в еквіваленті -- на валютні ОВДП, номіновані у доларах США та євро. І більшість цього попиту Мінфін задовольнив. За гривневими випусками позики з поверненням у 2021 році склали 32.4 млрд грн, а у валюті в еквіваленті -- ті ж таки 9.3 млрд грн.

При цьому за 3-місячними та піврічними облігаціями ставки відсікання не змінилися, за 7-місячним інструментом Мінфін встановив ставку відсікання на 25 б.п. вище ніж за піврічними, а за 10-місячними ОВДП ставка відсікання стала вищою на 10 б.п.

І якщо два найкоротші випуски досить відчутно збільшать навантаження на бюджет у частині погашень у березні та червні, то два довші випуски припадають на липень і жовтень, досі найменш навантажені гривневими виплатами наступного року. Тому не дивно, що більше 18 млрд грн із 32.4 млрд гривневих залучень з погашенням наступного року припали саме на ці місяці.

А от довші папери, вочевидь, переважно купували нерезиденти. Попит за ними був меншим, але рівномірніше розподіленим між випусками. І за ставками, що не усюди вимагали значного підвищення. Чимале підвищення ставки відбулося за 15-місячними інструментами, але попереднє розміщення подібного терміну обігу відбулося ще у липні, тому фактично ставка за ними вирівнялася із загальною кривою первинного ринку. А от за 4-річними зросла лише середньозважена ставка, а ставка відсікання не змінилася.

Незначними також виявилися і зміни умов за валютними ОВДП.

Тож Уряду вдалося 15 грудня залучити рекордний для одного аукціону обсяг коштів мабуть за всю історію внутрішніх запозичень. Короткі (з погашенням наступного року) папери купували переважно вітчизняні банки, які отримують більшу частину погашень сьогодні. Та й оперують вони переважно короткою ліквідністю і тому віддадуть перевагу можливості достроково погасити отримані кредити рефінансування НБУ. А розміщення валютних облігацій посприяло рефінансуванню отриманих раніше виплат.

На додачу до цього, активізація нерезидентів дозволила теж непогано покращити залучення коштів. Хоча ця активізація була не визначальною. Вочевидь, облігації з погашенням у 2023 та 2025 роках купували саме іноземці. Не виключено, що вони ж придбали і частину ОВДП з погашенням у 2022 році. Тому їхня підтримка бюджету може обчислюватися лише на рівні 7-8 млрд грн. тобто менше 1/5 усіх залучених 15 грудня коштів.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень