Державні облігації

Двозначні ставки повернулися

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 24.11.2020 р. Учора Мінфін досить різко збільшив обсяги запозичень - до 16.8 млрд грн. Але для цього довелося піти на не менш різке підвищення відсоткових ставок за гривневими ОВДП. Фактично за всіма термінами обігу ставки тепер знову стали двозначними.

Найбільший ріст відбувся за 4-місячними облігаціями. У порівнянні з 119-денним випуском, який розміщувався на початку листопада, термін обігу збільшився на три тижні, але ставка за новими ОВДП зросла одразу на 250 б.п. -- аж до 10%. Звісно, була можливість меншого підвищення, до 9.5%, - але з огляду на середньозважену обсяг попиту за мінімальною ставкою був незначним.

Удвічі меншим було підвищення ставок за піврічними інструментами. За цим терміном обігу вона піднялася на 125 б.п., адже обидві ставки - максимальна задоволена та середньозважена - були встановлені на рівні 10.25%.

А от довші терміни обігу, за якими ставки так і не знизилися до однозначного рівня, хоч і отримали підвищення ставок учора, але менш активне.

Так, за річними ОВДП ставка відсікання зросла на 30 б.п., до 10.8%, за дворічними інструментами - на 45 б.п., до 11.4%, а за трирічними - на 60 б.п., до 11.7%.

Не обійшлося без підвищення і за облігаціями в євро. Тут ставки піднялися на 25 б.п., до 2.45% у порівнянні з початком червня, коли розміщувався аналогічний випуск. Тут теж мінімальна ставка була нижчою, але з відносно невеликим обсягом.

Загалом, цей аукціон можна було би вважати досить успішним. В умовах доволі складного наповнення бюджету та залучення фінансування для покриття дефіциту, фактично повне рефінансування гривневих погашень є дуже добрим результатом. Але і підвищення ставок стало майже безпрецедентним - адже ще влітку облігації з термінами обігу 3-6 місяців розміщувалися зі ставками в межах 7-8% річних, а під час перших аукціонів листопада - в коридорі 7.5%-9% річних.

Учорашнім рішенням, схоже, Мінфін перейшов у заключну фазу виконання бюджету цього року. А це означає, що за умови великих обсягів попиту він готовий до різкого підняття ставок. Так, це дозволить покращити фінансування бюджету, але от повернення ставок за найкоротшими випусками облігацій до однозначних рівнів навряд чи можливе найближчим часом.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень