Державні облігації

Час зупинитись настав

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 27.10.2020 р. Міністерство фінансів, схоже, вважає, що настав час призупинити підвищення відсоткових ставок за ОВДП. Так, учора, задля збереження відсоткових ставок на попередньому рівні, більшу частину попиту було відхилено.

Зокрема, за 11-місячними облігаціями попит скоротився більш ніж удвічі порівняно з минулим тижнем. Але половина заявок, як за кількістю, так і за номінальною вартістю - були подані зі ставками, вищими ніж ставка відсікання тиждень тому. Тому емітент вирішив залишити ставку відсікання незмінною на рівні 10.3%, хоча середньозважена зросла на 8 б.п., до того ж рівня, що і ставка відсікання - 10.3%.

Другим випуском, який пропонувався учора на аукціоні, були інструменти з терміном обігу 3.5 роки. Ці облігації востаннє розміщувалися ще в лютому, до початку коронакризи. Тому порівняти їх можна хіба що з 3-річними ОВДП, розміщеними два тижні тому.

Учасники розміщення забажали отримати премію за додаткові шість місяців терміну обігу, подавши заявки зі ставками від 11.4% до 12.5%. Однак емітент не погодився з такими рівнями, оскільки це на 45-155 б.п. вище, ніж ставка відсікання за 3-річними ОВДП. Тож у підсумку, всі шість заявок на суму 153 млн грн за номіналом були відхилені.

В результаті, у порівнянні з минулим тижнем обсяги запозичень у гривні впали аж у чотирнадцять разів і склали якихось 396 млн грн строком на 11 місяців. І схоже, такий крок Мінфіну був цілком свідомий. Він може означати бажання призупинити на якийсь час підвищення відсоткових ставок. Чи довго триватиме така пауза, наразі невідомо, але значне збільшення попиту може знову підштовхнути Міністерство до більш радикальних рішень та відновлення руху відсоткових ставок догори.

 

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень