Державні облігації

Потроху, але все вище і вище

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 20.10.2020 р. Учора знову відбувся невеликий ріст відсоткових ставок за гривневими ОВДП. Адже особливого маневру для Міністерства фінансів уже не залишалося: або прийняти кардинальне рішення взагалі не розміщувати гривневі облігації, або, якщо вже розміщувати, то підвищувати ставки і залучати досить великий обсяг.

Річ у тім, що попит на валютні ОВДП, на диво, виявився досить невеликим, усього лиш $52.7 млн. А це більш ніж удвічі менше за обсягом, ніж два тижні тому чи ще раніше. Цього року попит був меншим за вчорашній лише декілька раз, останній з яких наприкінці серпня.

Щоправда, по "валютках" не довелося приймати рішень щодо ставок. Увесь попит був одностайним, зі ставкою 3.5%. Тож Мінфін задовольнив усі 46 заявок і залучив до бюджету саме $52.7 млн, тобто майже 1.5 млрд грн.

А от за гривневими інструментами попит не стільки активізувався, скільки зріс в обсязі, і відповідно за ставками. Тож відхилялися лише заявки із найвищими ставками, яких виявилося по одній на кожен запропонований випуск. Але вони були тільки по 200 млн грн, що наразі було не таким і суттєвим обсягом, щоби підвищувати ставки ще більше.

Так, за 3-місячними паперами надійшло лише дві заявки, на 4 млрд та 200 млн грн, і якщо перша вимагала підвищити ставку відсікання лише на 10 б.п., то друга - аж на 230. Звісно, що саме більша заявка була задоволена і до бюджету залучено 3.9 млрд грн за ставкою 7.3%, що на 10 б.п. вище, ніж два тижні тому за рівнем ставки відсікання і на 11 б.п. вище за рівнем середньозваженої.

Розміщення річних облігацій було більш активним, хоч і з меншим обсягом. Обсяг попиту склав 1.8 млрд грн у 10 заявках, а задоволено було дев'ять на суму 1.6 млрд грн із залученням до бюджету 1.7 млрд. Емітент встановив ставку відсікання на позначці 10.3%, на 30 б.п. вище ніж тиждень тому, а середньозважена ставка склала 10.22%, адже частина попиту надійшла навіть за рівнем 10%, хоч і не була визначальною.

Тому висхідний рух відсоткових ставок за ОВДП триває, і Міністерство фінансів погоджується із ним, але схоже що наполягає на тому, щоби цей рух був плавним. І, ймовірно що, як наприклад минулого тижня - не за усіма випусками одразу. Тому, дуже схоже на те, що критична межа підвищення ще не досягнута, і за умови великого обсягу попиту емітент може і далі погоджуватися на вищі ставки. Особливо в умовах, коли попит за попереднім рівнем ставок відсутній. Адже фінансувати бюджет усе ж необхідно, а нерезидентський попит на нові ОВДП відсутній. І заміщувати його можна лише дорожчим внутрішнім ресурсом.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень