Державні облігації

Попит активний, хоч і дорожчає

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 13.10.2020 р. Аукціон з розміщення ОВДП показав, що на первинному ринку є попит на всі терміни обігу, оскільки був досить рівномірно розподілений між усіма запропонованими випусками, від шести місяців до трьох років. Звісно, учасників розміщень більше цікавили коротші облігації, з терміном обігу шість та дванадцять місяців. Вони отримали заявки майже на однакові суми, 2.1 млрд грн на кожну. Але чим більший був термін обігу, тим вищою була максимальна ставка у заявках. Тому без відхилених заявок цього разу не обійшлося за усіма чотирма випусками ОВДП.

Так, за піврічними максимальна ставка була 10%, тому дві з чотирьох заявок Мінфін відхилив і зберіг ставки незмінними, 8% річних. Щоправда, відхилені заявки були невеликими, загалом на 100 млн грн. Тож особливого збільшення залучень вони би не принесли, а от ріст ставки був би чималим.

Подібно склалось і розміщення річних інструментів. Максимальна ставка у попиті була на рівні 11%, тому по цих облігаціях було відхилено вже майже 300 млн грн попиту за номіналом у трьох заявках, а задоволено на 1.8 млрд грн. Що теж досить хороший результат, адже ставка відсікання залишилася незмінною, а середньозважена збільшилася лише на 11 б.п.

І тільки за 2-річним випуском ставки таки було підвищено. Щоправда, дві заявки на 300 млн грн емітент був змушений відхилити, бо максимальна ставка у попиті була досить високою, аж 11.25%. Але щоби розмістити облігації на 1 млрд грн за іншими чотирма заявками, ставку відсікання довелося підвищити на 35 б.п., до 10.85%, а середньозважену - на 32 б.п., до 10.82%. За цими ОВДП підвищення було майже неминучим, адже мінімальна ставка у попиті була на рівні 10.75%, що вже на 25 б.п. вище рівня аукціону два тижні тому. Тому дивлячись на середньозважену ставку стає зрозуміло, що більшість задоволеного попиту була ближче до ставки відсікання. Тож для того, щоби збільшити залучення, довелося сильніше підвищувати ставку.

А от за 3-річними ОВДП зростання не відбулося, хоча було досить очікуваним. Міністерство фінансів уже досить давно не розміщувало 3-річні інструменти, натомість дорозміщуючи інший випуск та постійно скорочуючи термін обігу. Наприклад, минулого тижня це вже був майже дворічний випуск. Тож у порівнянні з ним термін обігу зріс на дев'ять місяців. Відповідно і ставки могли теж зрости. Але три з шести заявок були подані за тим самим рівнем ставок, що і минулого аукціону на облігації з погашенням у лютому 2023 року. І за обсягом вони були майже 90% усього попиту на цей інструмент. Звісно, що за такого попиту про підвищення ставок не могло бути і мови. Тому ставки наразі встановлені на рівні 10.95%, - як відсікання, так і середньозважена.

Таким чином, первинний ринок дещо активізувався. Імовірно, додало попиту і надання Нацбанком 5-річних кредитів одразу 14 банкам минулої п'ятниці. Адже вони могли скористатися отриманими коштами як для відновлення ліквідності після аукціону минулого тижня, так і для придбання нових ОВДП учора. Наразі можна констатувати, що вже другий тиждень поспіль попит залишається досить активним, - хоч і не дуже рівномірним за рівнями ставок. Це спонукає Мінфін вибірково підвищувати ставки там, де це сприятиме значному збільшенню залучень.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень