Державні облігації

Часткове рефінансування виплат

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 29.09.2020 р. Міністерство фінансів розмістило вчора усі три запропоновані випуски облігацій та змогло збільшити залучення до 2 млрд грн після 330 млн тижнем раніше. Хоча для цього ставки довелося трошки підвищити.

Найбільше попиту було на 7-місячні ОВДП, 2.1 млрд грн, але одну заявку на 100 млн було відхилено через значно вищу ставку, ніж було заявлено в іншій конкурентній заявці. Хоча це і не допомогло уникнути підвищення ставок. Загалом попит складався з трьох заявок, одна з яких була неконкурентною, а дві конкурентні були подані за ставками 8% та 9.95% відповідно. Тож з огляду на обсяг попиту у заявці зі ставкою 8% рішенням стало задовольнити її та неконкурентну. Як наслідок, обидві ставки - відсікання та середньозважену, - було підвищено на 18 б.п, до 8% річних.

А от довші папери не користувалися особливим попитом, хоча й отримали більшу кількість заявок.

Попит на річні облігації склав 628 млн грн, але більша його частина була подана за ставками вищими за ставки розміщення тиждень тому. Тому Міністерство фінансів прийняло рішення задовольнити три з шести заявок і відхилити майже весь попит. Було розміщено лише 23.7 млн грн ОВДП за номінальною вартістю. Тому ставки були встановлені на рівні минулого тижня - 9.5%. А це означає, що ставка відсікання не змінилася, а середньозважена піднялася на 4 б.п.

Подібно завершилося і розміщення 2-річних інструментів. Із попиту у сумі 114 млн грн в 11 заявках задоволено було дев'ять, на 79 млн грн, а ставка відсікання залишилася на рівні аукціону два тижні тому - 10.5%. Середньозважена теж збільшилася до такого ж рівня, тобто на 7 б.п.

Тож Мінфін рефінансував приблизно п'яту частину сьогоднішніх (30.09.2020) виплат за гривневими ОВДП. Враховуючи досить високі залишки на бюджетних рахунках, це не викликало складнощів у забезпеченні платежу. Але загальна тенденція зберігається, і вона не є дуже позитивною. Попит на гривневі облігації в умовах ослаблення гривні досить низький, а продовжувати вкладатися у нові інструменти на первинному ринку готові далеко не всі.

Тому варто очікувати що частина коштів буде спрямована на вторинний ринок. А на первинному наступного тижня попит може бути не набагато гіршим від учорашнього, але тільки з запитом на більш високі рівні ставок.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень