Державні облігації

Незначне підвищення ставок

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 01.09.2020 р. Учора Мінфін зміг збільшити залучення коштів майже утричі, розмістивши лише один випуск облігацій терміном обігу 13 місяців. При цьому розміщення 8-місячних ОВДП було скасовано. Усього лиш одна заявка була отримана Міністерством фінансів на придбання 8-місячних інструментів, але у доволі невеликому обсязі 53 млн грн та зі ставкою 10%. Тому і була відхилена.

А от на 13-місячні ОВДП попит був досить непоганим. 11 заявок на майже 2.8 млрд грн зі ставками від 9.1% до 11.5% річних, у яких неконкурентний попит становив лише 10.7 млн грн. Звісно, що значного підвищення ставок від Мінфіну очікувати було не варто, але невеличкий їх ріст усе ж відбувся. І ставку відсікання, і середньозважену було піднято на 9 б.п. у порівнянні з аукціоном місяць тому, -- до 9.29% обидві.

Це дозволило емітенту задовольнити шість з 11 заявок, у яких, проте, містилося майже 91% попиту за номінальною вартістю. Як наслідок, Мінфін залучив до бюджету 2.8 млрд грн. Це втричі більше, ніж було залучено минулого тижня від комбінації гривневих та валютних облігацій.

Як ми і очікували, у вересні попит трошки активізувався, адже завершився період сплати квартальних і місячних податкових платежів, а ліквідність у банківській системі залишилася на рівні 160 млрд грн. Але загалом інтерес до первинного ринку залишається досить невисоким.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень