Державні облігації

Рефінансування виплат триває

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 11.08.2020 р. Міністерство фінансів продовжує залучати до бюджету досить великі обсяги коштів, і таким чином методично і наполегливо рефінансувати боргові виплати. За результатами учорашнього аукціону до бюджету надійде понад 10 млрд грн. І дана цифра співмірна з рівнем залучень (10-11 млрд грн) у попередні три тижні.

Цього разу знову найбільше надходжень принесли бюджету валютні ОВДП, що було доволі очікуваним. Сьогоднішня виплата $333 млн одразу була частково рефінансована, хоча серед інвесторів, вірогідно, були далеко не всі отримувачі коштів. Ті з них, що вчора утрималися від придбання, найімовірніше, проявлять своє зацікавлення новими облігаціями в іноземній валюті трохи пізніше, що дозволить поповнити валютні рахунки уряду дещо згодом.

Учорашнє розміщення трошки відрізнялося від попередніх, адже майже з річною перервою Мінфін запропонував 1.5-річні інструменти у доларах США. Раніше у 2020 максимальний термін обігу валютних ОВДП лише двічі перевищив один рік, сягнувши 14 місяців. Проте зі збільшенням терміну обігу ставки вчора особливо не змінилися. Так, термін зріс майже удвічі порівняно з аукціоном два тижні тому, але ставки, як відсікання, так і середньозважена, зросли лише на 10 б.п., до 3.6%.

А от за гривневими інструментами не відбулося жодних змін за ставками, хоча емітенту і довелося відхилити частину попиту. Так, за 4-місячним випуском Міністерство фінансів відхилило попит на 1 млрд грн за ставкою 7.82%, що на 82 б.п. вище аукціону два тижні тому. За 2.5-річними ОВДП було відхилено майже весь (хоч і незначний) попит, щоби не підвищувати ставку до рівня 12.5%.

У результаті, якщо 4-місячні облігації бажали придбати на 6 млрд грн за номіналом, а було розміщено лише 5 млрд, -- то зі 109 млн попиту на ОВДП з погашенням у 2023 році Мінфін задовольнив лише дві заявки на 2.7 млн грн.

Тому, незважаючи на досить обмежений попит, Міністерство фінансів поступово продовжує рефінансувати липневі та серпневі виплати. Але при цьому змушене накопичувати чимале навантаження на грудень цього року, ймовірно розраховуючи на нову хвилю нерезидентів при дещо слабшому курсі гривні. Але на даний час ці надходження є досить важливими, щоби не використовувати кошти з доходів бюджету, які можуть мати більш нагальне призначення.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень