Державні облігації

Банки реінвестують виплати

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 04.08.2020 р. Учора Міністерство фінансів рефінансувало більше половини виплат за гривневими ОВДП, залучивши 10.2 млрд грн. Кількість учасників була незначною, але з великими обсягами попиту у заявках, що дозволяє припустити що більшу частину обсягу викупили банки.

За піврічним інструментом емітент повернув ставку 7.74%, яку на короткий період знизив минулого тижня. Тоді були розміщені 5-місячні ОВДП за ставкою 7.1%, а учора ставка повернулася на рівень 6-місячних, розміщених два тижні тому. Відповідно, можна констатувати, що ставка за таким терміном обігу залишилася практично незмінною. За цим випуском було залучено 1.9 млрд грн коштів.

Не змінились і ставки по річних і півторарічних випусках. Хоча там Мінфін відхилив по одній заявці, які мали вищі рівні дохідності. Щоправда із невеликими обсягами попиту.

Так, за річними ОВДП ставка залишилася на позначці 9.2%, хоча були охочі придбати їх ближче до рівня вторинного ринку, 12.5%. Але при попиті на понад 3 млрд грн за номіналом, сума цієї заявки складала усього лиш 100 млн. Тому на загальний обсяг позики її відхилення особливо не вплинуло і до бюджету було залучено від цих облігацій 3 млрд грн.

І за півторарічним випуском з погашенням у лютому 2022 ставки також залишилися на попередньому рівні -- 10.25%, із відхиленням заявки на 50 млн грн із ставкою 11%. Ці облігації були придбані за п'ятьма заявками та принесли бюджету 5.3 млрд грн. Це був єдиний випуск, за яким був хоч і невеликий, але неконкурентний попит.

Тому покупцями ОВДП на первинному ринку, схоже, залишаються саме українські банки, які мають достатньо гривневої ліквідності і доступ до значно дешевших кредитів рефінансування НБУ. Адже на вторинному ринку придбати великий обсяг облігацій може бути складно, оскільки навіть нерезиденти не поспішають продавати ОВДП зі свого портфеля.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень