Державні облігації

Позики можливі тільки у валюті

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 14.07.2020 р. Пропозиція валютних ОВДП дозволила Міністерству фінансів позичити досить великий обсяг коштів. Попри це, за гривневими інструментами знову знизилися ставки.

Облігації, номіновані у доларах США, Мінфін не розміщував два місяці -- і учорашня пропозиція буле спрямована на те, щоб їх могли придбати ті інвестори, хто отримав виплати минулого тижня. Тому обсяг розміщення, -- хоч і був удвічі менший за виплату, -- назбирав попиту одразу на 46 заявок. Лише три з них було відхилено.

Мінфін не став тиснути і кардинально зменшувати обсяг позики і тому зберіг рівень ставки, аналогічний розміщенню 10-місячних ОВДП у березні. Обидві ставки (відсікання і середньозважена) були встановлені на рівні 3.5%, хоча був попит і за нижчим рівнем, аж до 3.4%. Але такий попит вірогідно був невеликим і не вплинув на остаточні умови розміщення.

А от гривневі інструменти отримали дуже маленький попит, хоча це не завадило емітенту відхилити невелику його частину і знизити ставки.

Загальний обсяг попиту на гривневі облігації ледь перевищив 10 млн, але розміщено було якраз 10 млн грн ОВДП за номіналом. Не підійшла емітенту лише одна заявка на річні облігації у сумі 372 млн грн, яка була подана за ставкою розміщення тиждень тому - 9.5%. Але її прийняття опустило би тільки середньозважену ставку. Тому і відбулося ось таке ситуативне зниження.

За рештою випусків було задоволено увесь попит і опущено ставки. Тут ініціатива була вже не від Мінфіну, а від учасників розміщення, бо задоволено попит було за ставками у конкурентних заявках.

Загалом, лиш валютні ОВДП спокійно дозволяють залучати фінансування до бюджету. Цей інструмент залишається досить популярним, але його розміщення відбувається нечасто.

А от за гривневими паперами інвестори віддають перевагу вторинному ринку, де зараз умови значно привабливіші за первинні розміщення. Конкуренцію Мінфіну формують нерезиденти, які поступово скорочують свій портфель ОВДП, хоча далеко не всі і в доволі спокійному темпі. Тож особливого попиту на первинному ринку найближчим часом очікувати не варто, а Мінфіну можливо доведеться ще й переглянути своє бачення відсоткових ставок на ринку у періоди, коли запас коштів на ЄКР вичерпуватиметься.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень