Державні облігації

Обсяги запозичень скоротилися

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 07.07.2020 р. Учора Міністерство фінансів задовольнило весь попит, але попри це змогло залучити досить невеликий обсяг коштів. Хоч і знизило відсоткові ставки за частиною випусків.

Усього було подано заявок лише на 293 млн грн, що є досить мало, враховуючи сьогоднішні виплати близько 7 млрд. Але жоден з учасників не вимагав від Мінфіну підвищення відсоткових ставок. Навпаки, деякі конкурентні заявки були за рівнем дохідності, нижчим ніж на попередніх розміщеннях.

Так, переважав попит на 3-місячний випуск, який був представлений трьома заявками. Ставки у них були 7.1-7.24%, тобто не вище минулого аукціону. Тому емітент задовольнив їх усі, а обидві ставки (і відсікання і середньозважена) залишилися на рівні 7.24%.

Річний випуск був готовий купити лише один учасник, який подав заявку зі ставкою на 20 б.п. нижчою за рівень розміщення аналогічного випуску два тижні тому. Тож відхиляти і цей попит сенсу не було ніякого.

Знизив Мінфін ставки і за 2-річними ОВДП. Тут, імовірно, була лише одна конкурентна заявка, а решта - неконкурентні. Їх усі задовольнили за рівнем дохідності конкурентного попиту, знизивши ставку відсікання на 20, а середньозважену - на 19 б.п., до 10.2%.

Схоже, що майже усі інвестори, які отримують виплати за ОВДП сьогодні, вирішили не вкладати їх у нові облігації на первинному ринку, а віддати перевагу вторинному, де дохідності трохи вищі і вибір термінів обігу - кращий. Не виключено, що також і нещодавні коливання на валютному ринку не збільшили привабливості гривневих інструментів.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень