Державні облігації

Зниження ставок учора призупинилось

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 30.06.2020 р. Різке падіння ліквідності у банківській системі наприкінці півріччя призвело до невисокої активності на учорашньому аукціоні із досить незначною зміною відсоткових ставок за ОВДП.

Минулий тиждень банківська система закінчила із загальним обсягом ліквідності на рівні 150 млрд грн, що на чверть менше ніж двома тижнями до цього. Тому і не дивно, що вчора на аукціоні попит скоротився більш ніж утричі, до 2.5 млрд грн, а учасники розміщень не дуже поспішали знижувати ставки у заявках і навіть купувати окремі терміни обігу.

Так, за найкоротшими випусками традиційно попит був більшим за пропозицію, але усі заявки були подані за рівнем відсікання попереднього аукціону. Тому за 3-місячним випуском ставки не змінилися, а за 5-місячним середньозважена навіть зросла на 3 б.п.

А от облігації з погашенням наступного року майже не зацікавили учасників розміщення, і 9-місячні ОВДП взагалі не отримали заявок, тоді як на річні інструменти попит хоч і був чималим, але тільки за ставкою 10%, що на 30 б.п. вище рівня задоволення заявок минулого тижня.

І лише за ще довшими випусками було знижено ставки відсікання зі збереженням рівнів середньозважених ставок. Так, за 2-річними ОВДП ставку відсікання Мінфін знизив на 10 б.п., до 10.40%, а середньозважена залишилася на рівні 10.39%. А от на 3-річні облігації попит був лише неконкурентний, тож емітент задовольнив його за рівнем середньозваженої ставки минулого аукціону за цим випуском і тому ставка відсікання зменшилася на 13 б.п., до 10.47%.

Схоже, що для низки учасників ринку сплата дивідендів до бюджету від НАК "Нафтогаз України" минулої п'ятниці виявилася несподіванкою і довелося після вихідних переглядати свої плани по купівлі ОВДП. Це і могло стати причиною відсутності попиту чи його невеликих обсягів.

А як результат, зниження ставок за ОВДП учора фактично призупинилося, але може відновитися наступного тижня. Адже наступної середи Мінфін має сплатити понад 7 млрд грн за цими інструментами, і частина коштів може бути спрямована на придбання нових облігацій на додачу до потенційного нового попиту. І відповідно, зросте конкуренція на аукціоні. Хоча, найімовірніше, стосуватиметься це переважно більш довгих термінів обігу, бо за найкоротшими може знову спостерігатися одностайність у рівнях ставок у заявках.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень