Державні облігації

Конкуренція за короткі облігації

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 16.06.2020 р. Попри те, що на учорашньому аукціоні Мінфін розміщував 2- та 3-річні ОВДП, які могли повторити успіх 1.5-річних облігацій на попередньому аукціоні, попит зосередився на короткострокових випусках з погашенням цього року. Так, із 4.6 млрд грн попиту, лише 1 млрд припав на долю довших інструментів, а майже 3.6 - на короткострокові.

Встановлені обмеження на обсяг розміщень коротких облігацій спонукали учасників розміщення активно знижувати ставки у своїх заявках. Тому максимальна ставка за 3-місячним випуском опустилася на 125 б.п., до 8.5%, а мінімальна - на 150 б.п., до 7.5%. Саме на мінімальному рівні і вичерпався запропонований Мінфіном обсяг. А задоволено було частково лише 7 заявок із отриманих 21, серед яких 30% отримали учасники із неконкурентними заявками. Подібно склалось розміщення і піврічних ОВДП, де повністю було задоволено лише попит за ставкою 7.99%, а решту облігацій було розподілено між заявками зі ставкою 8% і неконкурентним попитом.

А от за випусками з більшим терміном обігу емітент задовольнив майже усіх, хоч у порівнянні з докарантинними розміщеннями і довелося трошки підвищити ставки. Було відхилено лише одну заявку на 2-річні ОВДП на 100 млн грн зі ставкою 10.8%, а ставку відсікання встановлено на рівні 10.7% та середньозважену - на 10.57%, що відповідно на 70 та 57 б.п. вище за розміщення подібного терміну випуску у лютому цього року.

Водночас, за 3-річним випуском Мінфін задовольнив усіх бажаючих, хоча теж трошки підвищив ставки у порівнянні з аукціонами у лютому. Зокрема, ставку відсікання довелося підняти на 66 б.п., а середньозважену - на 1 базисний пункт менше, на 65 б.п.

Тож банки більше зацікавлені у коротких облігаціях, які на сьогодні дають їм 150-200 б.п. премії до облікової ставки НБУ та ставки за тижневими депозитними сертифікатами. Не виключено, що саме на короткі інструменти переважно і спрямовуються кошти з депсертифікатів, які могли би бути вкладені у них на черговому тендері. Тому короткострокові випуски і отримують чималий попит навіть за досить низькими у порівнянні з іншими облігаціями ставками.

А от довші випуски вже купуються на перспективу і, ймовірно, не тільки банками. Хоча без погашень, як минулого тижня, попит на них доволі стриманий, і мабуть залишиться таким до початку липня, - до моменту чергового погашення гривневих ОВДП.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень