Державні облігації

Термін позик зростає

Поступово бюджет не тільки збільшує обсяги залученого фінансування, а також нарощує і його терміни. Учора лише 1 млрд грн було залучено із терміном повернення до кінця поточного року, у той час як загальний обсяг позик склав понад 17 млрд грн. При цьому за більшістю інструментів ставки було знижено, що і не дивно, зрештою -- особливо за декілька днів до перегляду облікової ставки НБУ.

Найкоротші випуски традиційно було запропоновано із обмеженням попиту, що вилилося у зниження ставок на 61-90 б.п. Так, у порівнянні з минулим тижнем за 3-місячними ОВДП ставку відсікання було знижено на 90, а за піврічними - на 77 б.п, до 9% та 9.5% відповідно. Це вже нижче навіть докарантинних рівнів, але варто зауважити, що без обмежень обсягу ставки були би трохи вищими за рівні лютого цього року.

За короткостроковими облігаціями з погашенням наступного року ставки теж знизилися: за 9-місячними ставка відсікання опустилася на 14 б.п., до 10.75%, а за річними - на 10 б.п., до 10.79%, у порівнянні з аукціоном тиждень тому.

Та найбільш цікавим було розміщення 1.5-річних ОВДП з погашенням у листопаді наступного року. За цим випуском попит сягнув майже 6 млрд грн і емітент відхилив лише одну заявку на 600 млн грн за номіналом. Ставка у цій заявці була на рівні 10.98%, що суперечило рішенню Міністерства задовольнити попит з максимальною ставкою 10.8%.

Цілком імовірно що більша частина заявок були неконкурентними, оскільки і ставка відсікання, і мінімальна, і середньозважена -- усі виявилися на одному рівні. Така ставка відсікання виявилася на 115 б.п. вищою за рівень для цього ж випуску у лютому.

Не оминуло зниження ставок і валютні ОВДП. Після виплат минулого тижня Мінфін не лише повернув виплачені 218 млн євро, а й залучив 130 млн євро додаткових коштів. При цьому усі ставки були на рівні 2.2%, що на 2 б.п. нижче, ніж у березні, коли цей випуск розміщувався попередній раз.

Тож загалом до бюджету вдалося залучити 7.2 млрд у гривні та ще понад 10 млрд грн у валюті, що наразі є вагомим поповненням і ЄКР, і валютних рахунків. Адже валютні запаси досить відчутно зменшилися після погашення гарантованих США єврооблігацій наприкінці травня та валютних ОВДП минулого тижня. Але найбільшим досягненням аукціону є те що повернення переважної більшості коштів уже перенесено на наступний рік, тому залучені кошти вже будуть враховані у фінансування бюджету поточного року.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень