Державні облігації

Обсяги позик скоротилися

Гривневі ОВДП цього тижня отримали доволі стриманий попит, а запозичення у гривні скоротилися більш ніж удесятеро. Хоча, попри це, Міністерство фінансів знову знизило ставки за частиною облігацій.

Загалом попит на всі чотири випуски було заявлено в обсязі 4 млрд грн, але значну частину було відхилено, тому обсяг запозичень склав лише трохи більше 1 млрд грн. Зіграли свою роль і обмеження за найкоротшими випусками, і досить високі ставки у заявках на 9-місячні інструменти.

Саме через обмеження у 500 млн грн емітент відхилив більшу частину попиту на 3-місячні ОВДП, розмістивши тільки запропонований обсяг. Хоча це дозволило знизити ставку відсікання на 25 б.п., а середньозважену - на 31 б.п., до 10.25% та 10.19% відповідно.

А от на піврічний випуск попит був удвічі меншим за пропозицію. Щоправда, із досить невисокими відсотковими ставками - від 9.99% до 11%. Тому Мінфін вирішив задовольнити майже весь попит, відхиливши усього лиш одну заявку на 20 млн грн. Ну і заразом також емітент опустив ставки: відсікання на 5 б.п., до 10.95%, а середньозважену - аж на цілих 45 б.п., до 10.33%.

9-місячні та річні облігації пропонувалися без обмежень по обсягах, але попит на них теж був невеликим, загалом менше 2.5 млрд грн. При цьому, 9-місячні ОВДП Мінфін вирішив взагалі навіть не розміщувати, оскільки конкурентні заявки були лише за рівнем дохідності 11.24%, що аналогічно максимальній ставці тиждень тому, але на 24 б.п. вище ставки відсікання попереднього аукціону.

Водночас, за річними інструментами попит був більш різноманітний, дозволивши Мінфіну не змінювати ставку відсікання (10.97%) і залучити до бюджету 314 млн грн. Щоправда, середньозважена ставка зросла на 2 б.п., до 10.97%.

Тому цього тижня розміщення облігацій пройшло без особливого оптимізму. Кінець місяця і доволі суттєве скорочення ліквідності у банківській системі навряд чи сприяли інтересу банків до нових ОВДП, а виплати ринковим інвесторам за весь тиждень складуть лише 1.6 млрд грн, і це буде виплата доходу.

Крім того, банки у переважній більшості вже могли вичерпати свої ліміти на дані інструменти, до того ж нерезиденти дещо активізувалися із продажем облігацій на вторинному ринку, задовольнивши частину попиту за більш привабливими умовами. А первинні розміщення можуть активізуватися вже у червні, коли відбуватимуться досить великі погашення ОВДП.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень