Державні облігації

Після підвищення – зниження

Відновлюючи розміщення ОВДП після місяця перерви, Міністерство фінансів було змушене підвищити відсоткові ставки і скоротити терміни обігу до мінімуму. Та на зміну підвищенню прийшло зниження. Окрім того, термін позики вже збільшено до одного року. Загалом, разом з валютними інструментами, сьогодні було залучено понад 21 млрд грн. І це - за умови обмеженого обсягу розміщення частини випусків.

3-місячні і піврічні облігації Мінфін сьогодні розміщував в обмеженому обсязі, лише по 1 млрд грн за номіналом кожен з них. І хоч попит у декілька раз перевищив пропозицію, обмеження не було зняте. Це і зрозуміло - серпень уже і так надто навантажений виплатами. І це після доволі складного липня. Та й для емітента краще розміщувати довші випуски, які погашатимуться наступного року - і цим нарешті почати виконувати фінансування бюджету 2020.

За рахунок обмеження пропозиції Мінфіну вдалося відчутно знизити відсоткові ставки у найкоротших випусках. За 3-місячними ставки відсікання та середньозважена опустилися до 10.5%, тобто на 80 і 76 б.п. відповідно. І це не дивно, бо попит переважав запропонований обсяг ОВДП у чотири рази, і з 21 заявки було задоволено лише 11, де цілком імовірно, що значна частина - неконкурентний попит, а конкурентні були задоволені частково.

За піврічним випуском ставки знизилися трошки менше. Попит за цим терміном обігу був лише удвічі більшим за пропозицію, і з 15 заявок - відхилено лише чотири. Тому ставка відсікання опустилася на 28 б.п., до 11%, а от середньозважена - одразу на 50 б.п., до 10.78%.

Більшість гривневих коштів було залучено вже за довшими інструментами, з погашенням у лютому та травні наступного року, 6 і 3.4 млрд грн відповідно. Такі облігації Мінфін розміщував ще минулого року, за іншої структури попиту та в умовах жорсткішої монетарної політики. І тим не менше, навіть за такими інструментами ставки дещо знизилися у порівнянні з груднем. Зокрема, за 9-місячним випуском ставку відсікання встановили на позначці 11%, а за річним - 10.97%.

Зменшилися ставки і за валютними ОВДП, хоч і не так суттєво. Ставка відсікання була встановлена на рівні 3.4%, що на 10 б.п. менше попереднього подібного розміщення, а середньозважена - на 11 б.п. менша, на рівні 3.39%.

Отже, ситуація на первинному ринку ОВДП поступово вирівнюється. Попит присутній і на короткі, і на більш довгі випуски. Безумовно, свою роль відіграє потенційна можливість отримати кредити рефінансування НБУ за нижчою ставкою, але цю роль не варто перебільшувати - у попередні тижні попит на кредити був значно меншим від обсягів розміщень. Тобто банки не поспішали кредитуватися, а купували облігації переважно за власні кошти. Тому цього тижня ситуація може бути схожою, із невеликою частиною нових ОВДП, що використовуватимуться банками для кредитів НБУ. А надалі можна очікувати пропозицію і ще більших термінів обігу, і ще нижчих ставок, які провокуватимуться обмеженням пропозиції.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень