Державні облігації

Успішне повернення на ринок

Після тривалої перерви Міністерство фінансів учора вперше з початку карантину провело розміщення гривневих ОВДП та вперше у квітні -- розміщення облігацій взагалі. Загалом його можна вважати успішним, адже бюджет отримає майже 10 млрд грн.

Неодноразові спроби оголосити розміщення гривневих інструментів не знаходили підтримки серед первинних дилерів. Потенційні рівні відсоткових ставок знаходилися значно вище прийнятних для Мінфіну. Адже вторинний ринок торгував ОВДП приблизно за вдвічі вищими ставками, ніж ті, за якими проходили первинні розміщення у січні та лютому. Зменшені до 3-6 місяців терміни обігу теж не приваблювали інвесторів.

Тож оголошення розміщення на цьому тижні означало що емітент і первинні дилери знайшли компромісний рівень ставки розміщення, особливо після зниження минулого тижня облікової ставки до 8%. Чи купувались ці облігації для або за рахунок кредитів НБУ наразі невідомо, та це стане зрозумілим за кілька днів після зарахування даних інструментів сьогодні на рахунки та після проведення завтра тендеру з підтримки ліквідності.

Водночас, завдяки перерві емітент перечекав пікові рівні ставок та зміг залучити майже 5.4 млрд гривневих коштів на три місяці за ставкою відсікання 11.3%, що лише на 190 б.п. вище за ставки наприкінці лютого, а середньозважена за цей час зросла всього лиш тільки на 184 б.п., до 11.24% річних.

А от за валютними ОВДП ставки практично не змінились. 5-місячні облігації у доларах США не розміщувалися з минулого року, але за ними ставка відсікання навіть знизилася, хоч і несуттєво - лише на 5 б.п., до 3.30%; середньозважена залишилась на рівні 3.29%. І за довшим інструментом, з погашенням у січні наступного року, ставки залишились на попередньому рівні - 3.5%, як було і в середині березня цього року. Щоправда емітент відхилив значну частину попиту на цей інструмент за більш високими ставками.

Тож загалом попит на нові державні облігації існує, хоча в кризових умовах емітенту довелося змінювати і набір випусків ОВДП для розміщення, і погоджуватися на вищі ставки за гривневими позиками. Цілком імовірно, що це міг бути лише перший крок назустріч побажанням ринку і наступні розміщення можуть пройти за ще більш ринковими умовами. Але принаймні на сьогодні бюджет залучив кошти для фінансування поточних видатків і сформував резерв для більшої частини боргових виплат наступного тижня.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень