Державні облігації

Залучення валюти не за космічними цінами

Учора Міністерство фінансів знову розміщало тільки валютні ОВДП. Цього разу вдалося залучити майже $0.9 млрд, що значно покращує стан валютних рахунків та фінансування бюджету. На аукціоні було запропоновано 3-місячний випуск у доларах та 13-місячний у євро, що зібрали $801 млн та 75 млн євро коштів до бюджету.

Це було четверте розміщення валютних інструментів цього року і третє у березні, адже з початком нестабільності на фінансових ринках, спровокованої поширенням коронавірусу Covid-19, попит на гривневі облігації значно зменшився, а потенційна вартість запозичень -- зросла.

Цього разу було запропоновано 3-місячні ОВДП у доларах США, що не розміщувалися рівно рік. Але у поточних кризових умовах вони змогли зібрати $812 млн попиту, який в основному було задоволено. Лише дві заявки на $5 млн емітент відхилив. Загалом за цим випуском до бюджету залучено $801 млн, а ставки встановлено на рівні 3%, -- нижче ніж за 10-місячним випуском тиждень тому.

А торік такі облігації розміщувались за значно вищою ставкою, 6.5% річних.

Щоправда за ОВДП у євро попит був значно меншим. Лише дві заявки на 75 млн євро було подано за ставками 2.22%, і вони були повністю задоволені. Порівняно з аукціоном два тижні тому, термін обігу позики у євро зріс на кілька місяців і ставка відсікання, хоч і несуттєво, але знизилася - на 3 б.п. А от середньозважена ставка не змінилась.

Такий обсяг позики на сьогодні є відчутною підтримкою для держави у виконанні своїх зобов'язань. Якщо у лютому та березні бюджет не обмінював валюту на гривню для поточних потреб, то її запасу має бути достатньо для виплат в іноземній валюті майже до кінця травня. За нашими підрахунками, із надходженнями від цього аукціону потрібно буде залучити ще близько $200 млн, щоби розрахуватися за усіма валютними платежами до початку червня.

Але оскільки учорашня позика є короткостроковою, то потреба у залученні валютного ресурсу зберігається. Мінфіну буде необхідно залучати його і надалі. І не тільки для підтримки стану валютних рахунків, а і загалом -- для фінансування бюджету. Адже потенційний попит на гривневі облігації зараз не дуже привабливий для бюджету за рівнем відсоткових ставок.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень