Державні облігації

Мінфін залучив нові кошти

Оскільки сьогодні не відбувається жодних погашень ОВДП, усі залучені учора кошти є новими вкладеннями в облігації внутрішньої державної позики. Хоч обсяги попиту та залучень були невеликими, попит було заявлено на всі терміни обігу, а емітент мав можливість маневру у ставках.

За найкоротшим, фактично 2-місячним терміном обігу, відсоткові ставки навіть було знижено. Попит виявився меншим за пропозицію, але емітент не погодився на підвищення ставок, задовольнивши 2/3 попиту за ставками не вище 9.4%. Це був рівень і мінімальної, і середньозваженої ставки, а це дає підстави припустити що було задоволено лише одну конкурентну заявку, а решта чотири були неконкурентними.

А от за 1.5-річним випуском ставки було підвищено, і вони наблизилися до рівня 2-річного випуску. Так, ставку відсікання підвищено на 35 б.п., до 10%, як і за 2-річним випуском, а середньозважену - на 27 б.п., до 9.9%, що на 10 б.п. нижче, ніж за 2-річними ОВДП. Тут попит переважав пропозицію, але Мінфін продав трохи менше, відхиливши три заявки на 60 млн грн.

За 2-річними інструментами учасники розміщень переважно хотіли вищі ставки, ніж минулого разу, але цей попит становив 16% від загального у семи з дев'яти заявок, які було відхилено. Тому розміщено було 60% від запропонованого до продажу обсягу, а ставки залишилися незмінними - на рівні 10%.

Пропозиція 7-річних облігацій, що не мала обмеження за обсягом, теж отримала невеликий обсяг попиту, але емітент тут був більш принциповим, ніж за іншими термінами обігу. Було відхилено більше 40% попиту, але ставку відсікання зберегли на рівні 9.95%, хоча середньозважена таки теж зросла - також до рівня 9.95%, або на 16 б.п.

Враховуючи загалом нестабільну ситуацію у світі через епідемію коронавірусу, залучення 1.6 млрд грн до бюджету фактично нових коштів можна вважати цілком непоганим результатом цього аукціону, не дивлячись на досить невеликий обсяг фінансування, особливо порівнюючи із періодом активного інвестування коштів іноземцями.

Наступного тижня ми очікуємо активізацію розміщень, адже на початку березня відбуватимуться чималі погашення ОВДП, у сумі 4.2 млрд грн. Тож ми очікуємо, що перед черговим переглядом облікової ставки значна частина погашень може бути вкладена у нові інструменти, які будуть розміщуватися наступного тижня.

 

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень