Державні облігації

Корекція відсоткових ставок

Невеликий попит, який сконцентрувався лише на одному з трьох випусків, спонукав Міністерство фінансів частково переглянути своє бачення політики ставок. Стосувалось це переважно середньозваженої вартості запозичень, але не оминуло і ставок відсікання. Залучити до бюджету вдалось усього лиш 1.5 млрд грн, хоча на даному етапі цього має бути достатньо.

Незмінною залишилася тільки ставка відсікання за 5-місячними ОВДП, які зібрали 623 млн грн попиту при пропозиції в один мільярд гривень, але майже половину попиту було відхилено. Мінфін зберіг ставку відсікання на рівні 10%, але середньозважена при цьому зросла на 22 б.п., до 9.82%, незважаючи на те що мінімальна ставка знизилася на 1 б.п. Тож задоволений попит зосередився на 10% чи дуже близько до цього рівня.

Зросли ставки і за 1.5-річним випуском. Мінімальний рівень піднявся на 10 б.п., а за рахунок цього, вочевидь, і середньозважена, теж на 10 б.п. Обидві ставки зупинилися на позначці 9.63%. А от ставка відсікання зросла на 12 б.п., до 9.65%. При цьому максимальна ставка у попиті навпаки - опустилася на 100 б.п., до 10%. Але задоволення ще трьох заявок із вартістю запозичень вище 9.65% могло збільшити надходження лише приблизно на 15 млн грн і Мінфін відмовився від цих коштів.

І тільки за 3-річними випусками ставку відсікання було знижено. Але і то лише на 1 б.п., до 10.14%. Тим не менше, середньозважена вартість запозичень зросла найбільше із учорашніх розміщень - на 27 б.п., до 10.11%. А от обсяг і попиту, і залучених коштів - виявився найменшим - лише 32.3 млн грн.

Фактично учора відбувся перший етап корекції відсоткових ставок, і продовжилася нормалізація кривої дохідностей за ОВДП, де довші терміни обігу отримують усе відчутнішу перевагу у відсоткових ставках. А от коротший кінець кривої не дуже поспішає знижуватись, хоча за середньозваженими ставками різниця стає усе помітнішою.

Вибивається із загальної картинки лише 1.5-річний випуск, який, вочевидь, продовжує збирати переважно нерезидентський попит, і тому приносить бюджету найбільше коштів і найнижчу вартість позик. Але поступово коротші випуски можуть нівелювати цю різницю та зробити криву ставок більш плавною - особливо після чергового зниження облікової ставки.

Загалом на цьому розміщенні вдалося рефінансувати виплату основної суми боргу ринковим інвесторам, тож особливого впливу на виконання бюджету та валютний ринок цей аукціон мати не буде.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень