Державні облігації

Валютні ОВДП повернулись

Зниження попиту минулого тижня спонукало Міністерство фінансів повернути на первинні аукціони валютні ОВДП, перш за все найімовірніше, щоби рефінансувати частину валютних виплат і спробувати покращити фінансування бюджету. Це рішення дозволило збільшити залучення коштів до 9.2 млрд грн, у т.ч. майже 5 млрд - за рахунок валютних облігацій.

Загалом попит склав більше 12.3 млрд грн, з яких майже 7 млрд це був попит на валютні облігації. Саме вони та два найкоротших випуски (три місяці та 1.5 роки) якраз і отримали основний попит. А от найменше інвесторів зацікавили 2-річні інструменти. Не переважив пропозицію і попит на 4-річні ОВДП.

За 3-місячним випуском попит склав 1.16 млрд грн, з мінімальною ставкою 9.1% та максимальною 10.5%. Оскільки пропозиція була лише 0.5 млрд грн, Мінфін задовольнив лише ту частину заявок, що вклалась у цей обсяг. Це дозволило дуже суттєво знизити ставки за ними: до 9.53% ставку відсікання, і до 9.46% - середньозважену, на 72 та 69 б.п. відповідно.

А от за 1.5-річним випуском емітент задовольнив лише дві заявки, але розмістив увесь запропонований обсяг. Це була одна конкурентна та одна неконкурентна заявки, задоволені за єдиним рівнем дохідності - 9.53%, аналогічно до ставки відсікання за 3-місячними ОВДП.

Водночас 2-річний випуск отримав лише 0.5 млрд грн попиту у чотирьох заявках, з яких дві (на 100 млн грн) було відхилено, а задоволено одну конкурентну та одну неконкурентну заявки - як і у випадку з 1.5-річним випуском. Ставку відсікання було встановлено на рівні 10%, що на 20 б.п. нижче, ніж наприкінці січня. А от середньозважена зросла на 14 б.п., теж до 10%.

Розміщення нового 4-річного випуску облігацій мало більш широкий попит, хоч і не дуже великий за обсягом. 17 заявок на майже 2.2 млрд грн, найдорожчі з яких виявились незначними за обсягом - лише на 45 млн грн у п'яти заявках. Тому ставку відсікання було знижено порівняно з початком січня на 1 б.п., до 10.09%, а от середньозважена вартість позики теж зросла - на 11 б.п., до 9.99%.

Знизилися ставки і за валютними ОВДП. Порівнюючи з аналогічним випуском за терміном обігу, що розміщувався на початку грудня, ставка відсікання опустилася на 50, а середньозважена - на 49 б.п., до 3.5% та 3.39% відповідно. Мінфін розмістив увесь запропонований обсяг, отримавши майже на $80 млн більше попиту.

За підсумками аукціону, крива ставок первинних розміщень досить різко повернулася до нормального вигляду, знизившись на короткому кінці. Водночас, довші терміни обігу тепер пропонують інвесторам більшу ставку, а середньозважені наблизились до ставок відсікання. Це говорить про певну нормалізацію умов розміщень, але концентрація попиту на коротших випусках свідчить про досить малу кількість бажаючих вкладати кошти на чотири роки за ставкою біля 10%.

Розміщення валютних ОВДП дозволило певній кількості інвесторів частково перевкласти отримані у січні виплати за валютними інструментами, а бюджету - поповнити запас валюти та збільшити можливості для боргових виплат найближчим часом. Тому цього року така практика може повторитись, хоча обсяги розміщень будуть знову невеликими, лише частково компенсуючи витрачену на виплати валюту.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень