Державні облігації

Зниження ставок призупинилось

На учорашньому розміщенні і ставки відсікання за ОВДП майже не змінилися, і обсяг запозичень зменшився до 2.3 млрд грн. На користь бюджету були і обмеження, і зниження мінімальних рівнів ставок у заявках. Але середньозважені ставки змінилися несуттєво.

Попит на піврічні облігації більш ніж удвічі перевищував запропонований обсяг, але Міністерство фінансів розмістило тільки половину від нього - лише 262 млн грн за номінальною вартістю, при цьому обравши за максимальну ставку рівно 10%, що на 4 б.п. нижче, ніж два тижні тому. Таке рішення було не на користь обсягу залучення коштів, а на користь вартості запозичень - середньозважена ставка знизилася на 43 б.п., до 9.6%.

А от півторарічний інструмент було розміщено у повному обсязі. За ним попит теж переважав пропозицію більш ніж удвічі, але зниження ставок було не таким суттєвим. Ставку відсікання не було змінено, і вона залишилася на рівні 14-місячних ОВДП, розміщених минулого тижня - 10.10%, а середньозважена знизилася лише на 14 б.п., до 9.77%.

Пропозиція нового 3-річного випуску інтересу в інвесторів не отримала. Це може бути пов'язано зі зміною інтересу нерезидентів: вони могли віддати перевагу коротшим випускам, або зачекати розміщення 4-річних ОВДП наступного тижня. Тому попит за 3-річними облігаціями склав лише 0.9 млрд грн у 26 заявках, з яких емітент відхилив одну найдорожчу з невеликим обсягом. У підсумку ставка відсікання також не змінилася, залишившись на рівні 10.15%, а середньозважена знизилася на 17 б.п., до 9.84%.

Зниження середньозважених ставок відбулося завдяки очікуваній реакції на нову облікову ставку. Зменшення базової ставки одразу на 250 б.п. викликало певне зниження мінімальних ставок. Воно було не більшим за 50 б.п., але середньозважені переважно опустилися ще менше, що говорить про невеликі обсяги попиту за найнижчими ставками.

Найактивніше зниження відбулося за піврічними ОВДП і воно є основною реакцією на перегляд облікової ставки. Додатково на зниження ставок вплинуло і рішення Мінфіну задовольнити попит в обсязі, меншому за пропозицію.

Тому наступного тижня падіння ставок може зачепити 3-місячні, а також 2- і 4-річні випуски, що розміщувалися минулого разу ще до перегляду облікової ставки. Але за ними може спостерігатись подібний стан справ - зниження мінімальних ставок та переважно концентрація попиту на короткому кінці кривої, а от обсяг залучень може зрости за рахунок більш широкого спектру інструментів.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень