Державні облігації

Дохідності вирівнюються на 10%

За підсумками вчорашнього аукціону, крива дохідності на відрізку від шести місяців до трьох років розташувалася майже на одному рівні, лише на кілька базисних пунктів вище 10%. Тим не менше, це не завадило залучити до бюджету понад 6.3 млрд грн.

Попит на піврічні інструменти переважав пропозицію більше ніж у шість раз, але до задоволених заявок потрапило лише шість з 28 і з дохідностями не вище 10.04%. Тому при мінімальній ставці у 10%, середньозважена встановилась на рівні 10.03%. Якщо порівнювати з минулорічними розміщеннями, то зниження ставок було чималим: ставка відсікання знизилась на 176, а середньозважена - на 172 б.п.

Річні ОВДП з погашенням у березні наступного року теж отримали чималий попит. Порівняно з минулим тижнем він майже не змінився за обсягом, але ставки у заявках значно знизилися. Мінімальний рівень був меншим на 25 б.п. (9.7%), а максимальний - на 135 б.п., опустившись до 10.75%. Однак це не допомогло більшості учасників придбати ці облігації. Із 29 заявок під задоволення потрапили лише 13, з дохідностями не вище 10.15%. Таким чином, ставка відсікання знизилася на 29, а середньозважена - на 14 б.п. до 10.04%.

А от 3-річні інструменти отримали попит менший, ніж було запропоновано до розміщення, - лише 3.6 млрд грн при пропозиції 4 млрд. Проте навіть за таких умов Мінфін прийняв рішення частину заявок не задовольняти через високі ставки. Хоча треба сказати, що максимальна ставка у заявках була 10.75%, на 100 б.п. нижче за максимальну по 2-річних ОВДП тиждень тому. Після задоволення 21 заявки ставку відсікання було встановлено на рівні 10.15%, аналогічно до річних випусків, а середньозважену - на 1 б.п. вище 10%, тобто 10.01%. Ці ставки також нижчі від тих, що встановлювалися за подібним інструментом наприкінці минулого року: ставка відсікання на 85 б.п., а середньозважена - на 99.

Тож у підсумку, після залучення до бюджету 6.3 млрд грн Міністерство фінансів практично вирівняло вартість запозичених коштів для облігацій з терміном обігу від шести місяців до трьох років - тепер вони знаходяться лише на декілька базисних пунктів вище психологічної позначки у 10%. Цей рівень наразі виглядає близьким до нижньої межі для таких термінів обігу, і тільки ОВДП з погашенням через чотири роки і більше мають шанс отримати попит у достатньому обсязі з рівнем ставок меншим за 10%.

Загалом же ситуація виглядає таким чином, що рівень ставок уже практично наблизився до нижньої межі. Подальше зниження облікової ставки НБУ вже буде впливати несуттєво, особливо на довгому кінці кривої, де попит переважно формується нерезидентами.

 

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень