Державні облігації

Нерезиденти знову активізувалися

Черговий первинний аукціон продемонстрував, що інвестори зацікавлені наразі в облігаціях терміном або до одного року, або від трьох років. Після досить малоактивного аукціону тиждень тому, де розміщувалися 2-річні інструменти, цього разу 3-річний випуск дозволив залучити всі планові 3 млрд грн.

Попит на короткі випуски, з терміном обігу до одного року, на нашу думку формується переважно за рахунок внутрішнього ресурсу. Тому він залишається невеликим і є близьким до запропонованого Міністерством фінансів обсягу. Так, учора, на піврічні облігації попит складався з 8 заявок на суму 507.4 млн грн, а на річні - з 9 заявок на суму 513.1 млн. І якщо за річними ОВДП Мінфін відхилив дві найдорожчі заявки і розмістив на кілька мільйонів менше ніж планував, - то за піврічними частина учасників могла отримати не весь бажаний обсяг.

А от на 3-річні інструменти була більш ніж дворазова перепідписка, адже при обсязі пропозиції у 2 млрд грн, попит перевищував 4 млрд. Складався цей попит з 51 заявки, і очевидно, що значна частина учасників не змогла придбати бажаний обсяг, адже було розміщено лише 2 млрд за номінальною вартістю. З 51 поданої заявки було задоволено 38, поки не вичерпався весь запропонований обсяг.

Оскільки основними покупцями на такому терміні обігу ОВДП, як правило, є нерезиденти, то саме вони і дозволили Мінфіну знизити ставку відсікання на 35 б.п. та середньозважену - на 36 б.п., до 15.15% та 15.06% відповідно.

Як ми і очікували, попит з боку нерезидентів знову активізувався при пропозиції 3-річних облігацій. При цьому зріс і обсяг цього попиту. Тож інтерес іноземців до гривневих ОВДП зберігається, але відсутність потреби у великих обсягах запозичень формує обмежену пропозицію цих інструментів на первинних аукціонах. Це додатково сприяє ще більшому зниженню відсоткових ставок за ними.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень