Державні облігації

Ставки продовжують піке

Перший аукціон осені завершився черговим зниженням відсоткових ставок із частковим відхиленням попиту на річні та 3-річні інструменти. Загалом Міністерство фінансів залучило 1.9 млрд грн, хоча попит був близьким до встановлених обмежень у 2.9 млрд грн.

3-місячні ОВДП уже вкотре збирають попит, менший за пропозицію цих облігацій на аукціоні. Цього разу обсяг заявок за номінальною вартістю склав 328.4 млн грн із ставками дохідності 16.1-16.25%, що на 25-40 б.п. нижче розміщення два тижні тому. Весь попит було задоволено в повному обсязі, а бюджет отримав 315.6 млн грн.

А от довші терміни обігу отримали досить різний попит, тож Мінфіну довелося вирішувати, яку частину з нього задовольняти. Тому частина заявок була відхилена, і, в результаті, було розміщено значно менший обсяг, ніж планувалось.

За річними облігаціями попит складав 729.3 млн грн за номіналом, тож був тобто більшим за встановлене на обсяг розміщення обмеження у 500 млн грн. Однак ставки у заявках досягали 16.3%, що значно вище від зафіксованих минулого тижня. У результаті, задоволено було тільки попит за мінімальним рівнем ставок у заявках - 15.95%, що на 5 б.п. нижче минулого тижня. До бюджету було залучено 363.4 млн грн, з яких близько третини - за неконкурентними заявками.

Найбільший попит та обсяг запозичень звично принесли середньострокові ОВДП. Цього разу попит на 3-річні інструменти склав 1.9 млрд грн, що близько до запропонованих 2 млрд грн. Дохідності були переважно нижчими за ставку відсікання минулого розміщення - від 16% до 16.2%. Але емітент прийняв рішення відхилити 13 з 34 заявок і розмістити лише 1.2 млрд грн за номіналом, отримавши до бюджету 1.23 млрд грн. Ставку відсікання Мінфін встановив на нижньому щаблі - 16%, що на 19 б.п. нижче ніж два тижні тому.

42% попиту на ці облігації було подано у неконкурентному вигляді, а серед задоволеного попиту неконкурентний склав усі 65%.

Напередодні чергового перегляду облікової ставки учасники розміщень не ризикували і подавали або неконкурентні заявки, або ставки, нижчі ніж у минулі рази. Це свідчить про стійкі очікування зниження облікової ставки у четвер, що призведе до подальшого зниження ставок за ОВДП. Тому наступне розміщення вже буде більше відображенням рішення НБУ та викличе подальше зниження ставок за гривневими випусками. Водночас, попит залишається на невисокому рівні, і збільшити запозичення наступного тижня може дозволити пропозиція валютних інструментів, розміщення яких раніше не планувалось. Але і за ними ставки, найімовірніше, також знизяться.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень